Petnaestogodišnjak napravio softver za otkrivanje genetskih mutacija

Ove godine, oko 1.700 mladih naučnika odabrano je da se takmiči u okviru Međunarodnog sajma nauke i tehnike kompanije Intel. Oni su izabrani iz 435 partnerskih sajmova iz više od 70 zemalja, regiona i teritorija.

Intel_ISEF_2014_Grand_Award_Ceremony_Wire_Photo_smNejtan Han, petnaestogodišnjak iz Bostona osvojio je prvo mesto za razvoj softvera koji detektuje mutacije gena koji dovode do pojave raka dojke, na ovogodišnjem sajmu.

Koristeći podatke iz javno dostupnih baza podataka, Han je detaljno pregledao karakteristike višestrukih mutacija u BRCA1 genu koji je zadužen za sprečavanje pojave tumora u cilju „da nauči“ svoj softver da razlikuje mutacije koje dovode do pojave bolesti, od onih koji ne dovode. Njegov alat ispoljava 81 odsto tačnosti i može biti korišćen za preciznije identifikovanje mogućnosti pojave raka.

Zbog toga, Nejtan Han dobitnik je Gordon E. Moore nagrade vredne 75.000 dolara.

Lenard Kleinvort, petnaestogodišnjak iz Nemačke osvojio je jednu od dve nagrade Intel Fondacije u vrednosti od 50.000 dolara. Kleinvort je razvio novi matematički alat namenjen smart telefonima i tabletima koji omogućava nove sposobnosti ovih uređaja za koje su ranije bili neophodni sofisticirani i skupi računarski alati.

Pročitajte i:  Intel odustao od kupovine Tower Semiconductor-a

Šenon Ksinjing Li, sedamnaestogodišnjakinja iz Singapura osvojila je drugu nagradu Intel Fondacije vrednu 50.000 dolara za razvoj novog elektrokatalizatora koji može biti korišćen u baterijama budućnosti.

„Svetu je potrebno više naučnika, inovatora i preduzetnika da stvore nova radna mesta, pospeše ekonomski razvoj i daju odgovore na hitne globalne izazove”, izjavila je Vendi Houkins, izvršna direktorka Intel Fondacije.

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , ,