Top50 Glas publike

Petogodišnja prognoza IDC-a za PC tržište

IDC (International Data Corporation), predviđa da će globalna isporuka tradicionalnih PC-eva dostići 344.7 miliona jedinica do kraja 2021. godine. Tokom prazničnog kvartala, očekuje se pad isporuka za 3.4%, zbog ograničenja vezanih za lance snabdevanja i porast troškova logistike. Pad isporuke od 8.6% u 4. kvartalu, očekivan je i za segment tableta.

PCPress.rs Image

Koji segmenti doživljavaju pad potražnje u 2022?

Jiteš Ubrani, istraživač IDC-ovom “Mobility and Consumer Device Trackers”, rekao je da jedino ukupna potražnja gejming opreme ostaje na prepandemijskom nivou. Nakon 2 uzastopne godine porasta potražnje, očekuje se da će tržište tradicionalnih PC-eva tokom 2022. godine početi da usporava. Dugoročna previđanja, međutim, ukazuju na petogodišnju složenu stopu rasta od 3,3%, pri čemu najveći deo rasta odnosi na segment notebook-ova. Nasuprot tome, očekuje se da će potražnja tableta nastaviti da pada, zbog konkurencije u smartphone-ovima i PC notebook-ovima.

Od tri tržišna segmenta- komercijalnog, potrošačkog i obrazovnog- jedini porast u 2022. godini, očekuje se od komercijalnog segmenta. Međutim, na petogodišnjem nivou se očekuje da će potrošački segment, koji bi 2022. godine trebalo da doživi pad, dostići komercijalni. Pored izazova sa snabdevanjem, kao razlog za usporavanje potražnje navodi se potreba za “oporavkom” od kupovine, nakon protekle 2 pandemijske godine.

Pročitajte i:  Prodaja računara u velikom padu

Izvor: IDC

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,