Top50 Glas publike

Phantom 4, dron na listi želja

Ako spadate u ljubitelje gedžeta, dron je sigurno visoko na vašoj listi želja. Pogotovo neki od novih DJI modela kao što je Phantom 4, s fenomenalnom kamerom, koga nam je pre par dana predstavio Computerland.

26101517491_9feae31402_k

Naravno, nepravedno bi bilo pasti “s neba, pa u četvorku”, jer DJI već godinama pravi dronove specijalizovane za snimanja iz vazduha. Kako se radi se o proizvođaču koji već dugo pravi sisteme za snimanje u ekstremnim uslovima, kamere su vrhunske, stabilizacija neverovatno dobra, a sami dronovi su sve pametniji. Ako želite da dresirate vrhunskog drona, onda preskočite prethodne generacije, pa pomenimo samo karakteristike po kojima je “četvorka” dron za vas.

Phantom 4 ima produženu autonomiju i može da leti čak 28 minuta, na daljini do 5 km od kontrolne stanice i maksimalnom brzinom od 72 km/h. Ako ste na kineskim sajtovima pregledali karakteristike jeftinijih dronova, znaćete koliko su ovi podaci impresivni. Niko ne želi da potroši svih 5-7 minuta, koliko traje baterija na jeftinim dronovima, tek da bi se malo uhodao i razgibao propelere.

Pročitajte i:  Kad ruka kontroliše na stotine dronova

Imaćete više vremena za snimanje, jer su pojednostavljene operacije za pokretanje i vraćanje drona na početnu poziciju. Sada su to skoro potpuno automatske radnje, a Obstacle Sensing System obezbediće da se dron bezbedno i najkraćim putem vrati, a da to ipak ne bude kroz granje koje bi moglo da ga ošteti.

26167804925_772ee6bd67_k

Active track omogućava praćenje bilo kog objekta zahvaljujući dodatnim senzorima, bez potrebe da objekat posebno označavate – narukvicom ako je u pitanju osoba ili posebnim senzorima ako je u pitanju vozilo. Phantom 4 će pratiti objekat bez greške, a poseban mod Moving POI omogućiće čak i kruženje drona oko objekta u toku praćenja. Šta reći, sem da su ovako dobijeni snimci zaista impresivni.

Treba pomenuti i kameru koja snima 4K u 24/25/30 fps, što ostavlja dosta prostora za kreativnu montažu, ali veliki izazov je i Full HD rezolucija koja ide čak do 120 fps. Naravno, stabilizacija kamere u tri ose daće besprekoran snimak, a sjajne kontrole i varijacije u kretanju drona obezbediće vam snimke na koje ćete biti ponosni.

Pročitajte i:  Kad ruka kontroliše na stotine dronova

Lepotu kvare malo obeshrabrujuće cene kvalitetnih dronova, ali ako malo bolje pogledate, sve je to u rangu vrhunske foto i video-opreme. To što malo kasnimo s uvozom i upotrebom dronova, delimično je posledica zakasnele zakonske regulacije. U Computerland-u su se potrudili da nam razjasne i ove aspekte, pa ćemo vam uskoro razjasniti šta sve treba za upravljanje. Registracija, polaganje (teorijskog) ispita i najava svakog leta mogu da vam zvuče komplikovano, ali verujte da u praksi nije tako strašno – pogotovo što ćete se momentalno zaljubiti u fotografije iz vazduha.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,