Philae više nije u funkciji

U novembru 2014. je prvi put u istoriji svemirska sonda sletela na kometu – posle deset godina putovanja, sa modula Rosetta sonda Philae je spuštena na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko

philae

Nažalost, površina komete je bila mnogo teža za sletanje nego što se mislilo, pa je oko izbora mesta za sletanje napravljeno nekoliko kompromisa, koji su imali za posledicu to da je Philae provodio mnogo vremena u senci, a pošto se napaja solarnom energijom, zbog toga često nije bio operativan.

Nemačka svemirska agencija DLR objavila je da više neće pokušavati da izdaje komande sondi, jer je izračunata verovatnoća uspešnog uspostavljanja kontakta vrlo blizu nuli. Ovo nije iznenađenje, budući da je već objavljeno da više od mesec  dana nema nikakvog kontakta sa Philae-om. Po svoj prilici, sonda je prekrivena prašinom, što u kombinaciji sa niskim temperaturama i nepovoljnom pozicijom, pretežno u senci, onemogućava da sunčevi zraci dopru do solarnih  panela u dovoljnoj meri.

Ipak, Rosetta će nastaviti da se kreće u orbiti oko komete i moći će da prima podatke sa sonde ako ona proradi, sve do septembra. Za leto je predviđen poslednji pokušaj da Rosetta napravi snimke modula, na osnovu kojih će naučnici moći da dopune prikupljene podatke.

Izvor: Engadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,