BIZIT 2022

Phishing napadi ponovo u velikom porastu

Nakon što je za vreme pandemije došlo do stagnacije i opadanja phishing pokušaja, izgleda da ovaj način hakerskih napada ponovo dobija vetar u leđa. Naime, samo u drugom kvartalu ove godine, bilo ih je više nego u celoj 2021. godini.

phishing

Tokom marta ove godine detektovano je 32.9 miliona phishing email-ova, u aprilu ih je bilo 32.9 miliona, u maju 22.4 miliona, a u junu 28.9 miliona. Ukupno je u prvoj polovini ove godine kompanija Vade, globalni lider u AI zasnovanoj bezbednosti email-ova, detektovala 125.005.545 email-ova sa malware-om i čak 315.846.480 phishing email-ova. A u celoj prošloj godini detektovano je 241.900.915 email-ova sa malware ili phishing komponentama.

Najčešća taktika upotrebljena u ovakvim email-ovima je „skrivanje“ iza poznatih brendova. Najviše je upotrebljavan Facebook, na drugom mestu je japanska telekomunikaciona kompanija AU, a za njima slede Microsoft, Credit Agricole i WhatsApp.

Među ciljanim žrtvama u drugom kvartalu ove godine bile su kompanije koje se bave finansijskim servisima (kojima je bio namenjen 31 procenat phishing email.ova, društvene mreže (23 procenta), Internet i telekomunikacione kompanije (20 procenata) i cloud kompanije (17 procenata).

Pročitajte i:  Ažuriranje: Windows 11 i čuvanje lozinki

Među pojedinačnim pretnjama, najviše je porasla upotreba Emotet banking trojanaca, koji je u Q2 2022 doživeo porast u Evropi od čak 44 procenta u odnosu na Q1 (sa 49.216 na 70.762 email-a).

Zaključak ovog istraživanja koje je sproveo Vade ukazuje da su email pokušaji napada na kompanije i krajnje korisnike bili tokom drugog kvartala jedan od glavnih vektora delovanja hakera. Razlog za to je relativna jednostavnost sprovođenja ovih napada, koje omogućava da i manje iskusni hakeri dobiju efikasan metod napada na žrtve.

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.