N Central domination

Pilula-joystick: Video igre koje se kontrolišu stomakom

Kao što je film „Povratak u budućnost II“ predvideo još krajem osamdesetih godina prošlog veka, načini upravljanja video igrama koje danas poznajemo postaće u nekom trenutku stvar nazadne tehnologije. I tu na scenu stupaju novi načini igranja, od kojih bi neki mogli da budu i jestivi.

PCPress.rs Image

Naime, gejming već polako kreće u tom smeru, budući da je Kraljevski institut za tehnologiju u Melburnu kreirao pilulu čija je funkcija upravljanje prilagođenom video igrom. Igra je ponela ime “The Guts Game,” a u okviru nje mogu da se takmiče dva igrača, te u roku od 24 do 36 sati unište digitalnog parazita tako što podižu i spuštaju temperaturu u okviru sistema za varenje, što pilula-joystick budno prati i meri. Igrači se ohrabruju da rade ono što je potrebno da bi snizili ili povećali temperaturu – jedu začinjenu hranu, piju ledenu vodu, trče, i sve drugo što utiče na situaciju u organizmu. Kreatori igre tvrde da se promene temperature odvijaju u bezbednim granicama, budući da ljudi jedu ljutu hranu, te vežbaju i u svakodnevnom životu.

Pročitajte i:  Gejming nije povezan sa blagostanjem i zdravljem igrača

PCPress.rs Image

Tako bi nova gejming pilula u budućnosti možda mogla da utiče i na stvaranje zdravijih navika, a tako što bi u procesu igranja oblikovala ponašanje korisnika u smeru korisnih aktivnosti. Igra se završava u trenutku kada pilula izađe iz organizma igrača, čime automatski gubi moć da utiče na rezultate igre.

Izvor: New Scientist

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,