BIZIT 2022

Pirati sa internet okeana

S početka dvadesetprvog veka svi veliki muzički i filmski studiji uplovili su u doba panike. Uspon online programa za deljenje fajlova, poput Napstera, zapretio je da ugrozi industriju, budući da nikada nije bilo lakše da jedan filmski ili muzički fajl stigne od jednog korisnika do drugog.

PCPress.rs Image

Heavy metal grupa Metallica nedavno je tužila Napster, poredeći krađu intelektualne svojine sa krađom automobila, a sve pod devizom: “Piraterija je zločin!! Muzička industrija, koja je odlično poslovala devedesetih godina prošlog veka, krenula je silaznom putanjom upravo zbog ovakvih praksi.

Neki drugi muzičari, poput Amande Palmer, misle kako bi muzika trebalo da bude dostupna svima, te da je kriminalizacija online deljenja muzičkih fajlova ravna ludilu. Palmer kaže kako od početka karijere ohrabruje svoje fanove da besplatno skidaju i dele njenu muziku, te da nema nameru da sa tim prestane, a da joj se energija koju je u rad uložila na kraju uvek vrati, bilo u vidu novca ili dobre volje.

Industrijski strah od piraterije nikada nije postao realnost do kraja. Uspon legalnog skidanja MP3 fajlova sa iTunes-a, praćen uslugama sa servisa za live stream, poput Spotify, postao je zgodna alternativa ilegalnim programima i servisima, a kvalitet dobijenog proizvoda je daleko bolji. Internet piraterija je u Britaniji dostigla svoj najniži nivo tokom 2016. godine, a taj trend se nastavlja.

Pročitajte i:  Deezer prepoznaje ono što pevušite

Na kraju bi možda bilo zanimljivo navesti da je serija Igra prestola jedan od najčešće piratizovanih proizvoda u istoriji filmske i internet industrije. Uostalom, čekate li premijeru večeras na HBO ili na ThePirateBay?

Izvor: Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,