Piratska partija je neophodna

PCPress.rs Image
Aleksandar Blagojević i Amelia Andersdotter

U prostoru galerije O3one danas je Piratska partija Srbije održala skup posvećen upoznavanju s njihovim ciljevima i idejama, kao i s umetničkim projektima razvijanim u skladu s piratskim principima borbe za izmenu sistema autorskih prava.

Skup je otvorio Aleksandar Blagojević koji je prisutne upoznao s razlozima za pokretanje Piratske partije Srbije koja je trenutno neformalna grupa okupljena sa ciljem borbe za piratske ideale (reforma autorskog prava, ukidanje patentnog sistema i zaštita privatnosti). Domaća Piratska partija postoji oko 2 godine, a svoje aktivnosti poslednjih meseci pojačava i sve zainteresovane poziva da se priključe i daju svoj doprinos.

Potom se prisutnima obratila Amelia Andersdotter, članica Piratske partije Švedske i poslanica Evropskog parlamenta. Ona je istakla razloge za nastanak Piratske partije koja svoje korene vuče iz panevropskog aktivističkog pokreta usmerenog ka sprečavanju usvanja EU direktive o patentiranju softvera. Evropski aktivisti su uspeli u svojoj borbi, ali je EU istovremeno usvojila niz drugih direktiva koje se tiču, između ostalog, autorskih prava, patenata i privatnosti na internetu, a mogu ići na štetu građana. Zbog toga je 2006. u Švedskoj osnovna prva Piratska partija koja se sada sprema za drugo učešće na švedskim izborima, a prošle godine je na izborima za Evropski parlament osvojila oko 7% glasova.

Pročitajte i:  Drugi neće moći da gledaju vaš ekran

Nastavak programa je, potpuno u skladu sa najavama, bio skoro u potpunosti neformalan, te je odmah nakon obraćanja predstavljeno nekoliko umetničkih projekata (poput Google Will Eat Itself) koji su zasovani na principima koji se ne uklapaju u postojeće sisteme zaštite autorskih prava. U tom kontekstu su pomenute i radio stanice koje puštaju isključivo muziku autora koji su se odrekli svojih prava (na primer, primenom Creative Commons licenci), ali i pored toga moraju da plaćaju naknade udruženjima koja štite prava autora (kod nas SOKOJ).

U nastavku programa Markogen je pustio reprodukciju svoje video instalacije All Wrongs Reserved, a na kraju se prisutnima posredstvom  Skypea obratio i Taulant Ramabaja iz grupe FLOSSK koja na Kosovu širi ideje slobodnog softvera.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,