BIZIT Seminar

Pisaća mašina koja razgovara s vama

U filmovima s duhovima kućni uređaji se često neobično ponašaju, pa nije retko da utvare s domaćinima komuniciraju pisanim putem – preko računara, ali i uz pomoć pisaćih mašina.

PCPress.rs Image

Jedna takva sprava se nedavno pojavila, a sa vlasnikom ne komunicira zahvaljujući nekoj natprirodnoj sili, već uz pomoć obične veštačke inteligencije. U pitanju je Ghostwriter – jedna od Brother kucaćih mašina koju je inženjer po imenu Arvind Sanjeev preradio tako da koristi AI kako bi komunicirala s vlasnikom.

„Duh“ iz mašine dolazi iz OpenAI GPT-3 – obimnog jezičkog modela uz pomoć kojeg ChatGPT radi. Efekat sasvim liči na običan razgovor, samo što se vodi preko pisaće mašine. Da bi je napravio,  Sanjeev je rasklopio model Brother AX-325 iz devedesetih godina prošlog veka, preradio tipke i povezao ih s Raspberry Pi računarom koji služi kao interfejs za GPT-3 API.

https://twitter.com/ArvindSanjeev/status/1598303946585821185?s=20&t=F0lLA9TnaD5SwuVktRQsCg

GPT-3 je obiman jezik za AI, a treniran je uz pomoć nekoliko miliona knjiga i web sajtova, pa može da predviđa koja je reč sledeća, što znači da radi i kao chat bot, ali i kako sistem koji može da dopunjava tekst koji korisnik unese. Kreator tvrdi da je nova mašina odlična za preispitivanje odnosa između ljudi i veštačke inteligencije, a sasvim je sigurno da bi slični uređaji mogli da otkriju mnogo toga o ljudskoj prirodi, ali i o prirodi teksta.

Pročitajte i:  EU sprema nacrt pravila o veštačkoj inteligenciji

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,