BIZIT 2022

Planeta 9: Duh Solarnog sistema

Na samoj granici našeg Solarnog sistema, izvan Neptunove orbite, zabeležene su neobične pojave, te je primećeno da se nekoliko kosmičkih objekata kreće drugačije od svih ostalih tela, a da nikome još uvek nije jasno šta je uzrok takvom ponašanju.

PCPress.rs Image

Popularna hipoteza je da na njihovo kretanje utiče Planeta 9, koju niko još uvek nije video, te se za njom traga. Neki eksperti imaju i alternativna objašnjenja, te veruju da bi na kretanje problematičnih nebeskih tela umesto jednog velikog objekta mogla da utiče kombinovana gravitaciona sila više malih objekata iz Kuiper Belt oblasti.

Ideja o Planeti 9 je prvi put postavljena 2016. godine, kada je primećeno da na nekoliko manjih objekata iz Kuiper Belt oblasti utiče gravitaciona sila nekog nepoznatog nebeskog tela, zbog čega se kreću drugačije od ostalih objekata. Planetu do sada još niko nije pronašao, a verovatno zbog toga što se tamni objekti koji se nalaze toliko daleko teško detektuju, posebno kada se ne zna gde se tačno nalaze. Naučnici još uvek raspravljaju o ovoj pojavi, te se ništa neće znati sa sigurnošću sve dok se ne locira Planeta 9.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,