BIZIT 2022

Planiran treći napad na Sony

PCPress.rs ImageJedna grupa hakera objavila je da namerava da preduzme novi talas sajber-napada protiv kompanije Sony kao odmazdu zbog načina na koji je pristupila upadu na PlayStation Network. Napad na Sony-jev sajt planiran je ovog vikenda. Hakeri nameravaju da javno objave podatke koje su ukrali sa Sony-jevih servera. U te podatke spadaju imena korisnika, njihove adrese i brojevi kreditnih kartica. Hakeri tvrde da trenutno imaju pristup nekim Sony-jevim serverima.

Ako planirani napad uspe, to će biti još jedan udar u nizu zapanjujućih kršenja sigurnosti Sony-jevih servera tokom prošlog meseca. Neuspeh kompanije Sony da sačuva bezbednost svojih korisnika podstakla je istrage FBI-a, Ministarstva pravde, Kongresa i američkog državnog tužioca, kao i vlasti u Engleskoj, Kanadi i Tajvanu.

Pre nekoliko nedelja je hakerska grupa poznata kao Anonymous preduzela nekoliko DDOS napada na Sony-jeve sajtove, uključujući Sony.com i SonyStyle.com. A pre dve nedelje su Sony-jevi PlayStation Network, Qriocity i Sony Online bili meta napada u kojem su kompromitovani lični podaci više od sto miliona korisnika. Sony je morao da ugasi pomenuta tri sajta i trenutno unapređuje bezbednost pre nego što ih ponovo osposobi. Iz kompanije su rekli da ne znaju ko je dirigovao tim „izuzetno sofisticiranim i organizovanim“ napadom, ali nagovestili su da je uključena grupa Anonymous.

Anonymous je u petak, šestog maja, negirao učešće u tom napadu. „Naše ’rukovodstvo’ ne odobrava krađu brojeva kreditnih kartica“, pisalo je u njihovoj izjavi. Izgleda da je ista grupa hakera koja je uspela da upadne na servera rešena da preduzme još jedan napad na Sony, koji još nije dao izjavu povodom novih pretnji.

Pročitajte i:  Veliki phishing napad na Instagramu

Izvor: CNET News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,