Plasma Bot: Oporavljeni od koronavirusa pomažu u lečenju

Antitela koja se nalaze u krvi onih koji su se opravili od koronavirusa mogla bi da pomognu pri lečenju novih pacijenata, pa je Microsoft upravo zbog toga lansirao alatku koja traga za onima koji bi mogli da pomognu.

PCPress.rs Image

Projekat je nastao u saradnji sa grupom po imenu CoVig-19 Plasma Alliance, a ideja je da se ubrza potraga za izlečenim pacijentima, koji bi potom donirali krvnu plazmu, što bi ekspertima omogućilo da što pre dođu do potencijalnog načina za lečenje, i počnu klinička testiranja. Pretpostavlja se da bi antitela koja su proizveli izlečeni pacijenti mogla da pomognu u oporavku onih koji su pod najvećim rizikom od novog virusa. Ovo nije potpuno nova ideja, budući da postoji još od epidemije gripa 1918. godine, a slična metoda je korišćena i u lečenju SARS-a, morbila i varičele.

Antitela ubrzavaju oporavak

Kada je COVID-19 u pitanju neki rani podaci ukazuju na to da je plazma sa antitelima ubrzala oporavak kod nekih pacijenata, ali je još uvek rano da se sa sigurnošću tvrdi da je metoda uspešna. CoVIg-19 Plasma Bot ipak stupa na scenu, a trebalo bi da postane dostupan preko različitih web kanala. Bot funkcioniše tako što uz pomoć serije pitanja utvrđuje da li je neki pacijent u stanju da donira plazmu, a pitanja su o zdravstvenom stanju, lekovima koji se uzimaju, alergijama. Ukoliko se ispostavi da je neki ispitanik odgovarajući kandidat šalju mu se informacije o tome gde može da donira plazmu, a proces doniranja plazme traje oko sat vremena.

Pročitajte i:  EU sprovodi istragu protiv Microsoft-a

PCPress.rs Image

Program se trenutno usvaja u Sjedinjenim Američkim Državama, a planira se da se proširi i na Evropu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , ,