BIZIT 2022

Plastični 3D predmeti povezani preko WiFi

Nakon prvog 3D odštampanog mosta, stiže nam još zanimljivija tehnologija. Istraživači sa Univerzitetu u Vašingtonu stvorili su način da 3D štampane plastične uređaje povežu sa bežičnom mrežom, bez upotrebe baterija ili elektronike. Pod radnim nazivom, “Štampani WiFi“, tehnika omogućava proizvodnju štampanih bežičnih senzora koji mogu da komuniciraju sa RF prijemnicima.

PCPress.rs Image

Plastični uređaji, kreirani pomoću 3D štampača, uključuju plastičnu i bakarnu filamentu koja se koristi kao antena, navodi The Seattle Times. Objekti koriste mehaničko pomeranje zupčanika i opruga kako bi pokrenuli sekvencu koja se može detektovati i dekodirati pomoću pametnog telefona ili laptopa. Kako se prekidač u objektu uključuje i isključuje, metalna antena reflektuje ili apsorbuje ambijentalne signale sa WiFi rutera. Justin Chan, student koji radi na projektu, uporedio ga je sa snopom svetlosti blica. Metalna antena je u osnovi ogledalo koje može odbiti ili odraziti svetlo, šaljući poruku prijemniku koji ga dekodira.

“Naš cilj bio je da stvorimo nešto što možete da odštampate na 3D štampaču kod kuće, a može da šalje korisne informacije drugim uređajima“, objasnio je student doktorskih studija Vikram Iyer. “Ali veliki izazov je kako bežično komunicirati preko WiFi-ja koristeći samo plastiku?” Kao jedan primer, tim opisuje povezanu plastičnu flašu deterdženta za pranje veša. Senzor može da otkrije koliko je ostalo u flaši dok je koristite. “Dok sipate deterdžent iz flaše, brzina kojom se zupčanici okreću govoriće vam koliko sapuna izlazi”, rekao je profesor Shyam Gollakota. “Kada padne ispod određene količine, može automatski da pošalje poruku vašoj Amazon aplikaciji kako biste naručili još.”

Pročitajte i:  3D štampane tablete za kontrolisano oslobađanje lekova

Laboratorija ima istoriju stvaranja ovakvih projekata koji mogu funkcionisati u svetu visoke tehnologije, kao što je pametni telefon bez baterije, plakat koji emituje FM radio signale ili pametne tkanine koje mogu čuvati podatke. Neki diplomci su čak započeli svoju sopstvenu kompaniju pod nazivom Jeeva Wireless, koja ima za cilj da obezbedi povezanost koristeći veoma malo energije ili, u najboljem slučaju, bez struje. Tim takođe nudi tehnologiju besplatno svima koji žele da je koriste, nadajući se da će podstaći druge da stvore nešto što do sada nisu ni zamišljali.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,