TrendMicro

Platforma za praćenje online kurseva – edX.org

edX.org je platforma za on‑line praćenje kurseva koje izvode profesori sa renomiranih američkih univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvard, Berkeley, University of Texas i još stotinjak drugih prvoklasnih svetskih univerziteta koji ustupaju svoje materijale ili aktivno učestvuju u kreiranju on‑line kurseva. Trenutno vam je na raspolaganju preko 400 kurseve i preko 400 članova nastavnog osoblja (profesora i asistenata). Kao dokaz popularnosti najbolje govoti činjenica da je edX do sada izdao preko sto hiljada sertifikaza svojim on‑line studentima. edX sledi misiju širenja znanja na pristupačan način: jeftino ili besplatno, preko interneta – na distancu i u vreme kada to odgovara polaznicima koji imaju i druge obaveze u životu. Tempo je opušteniji i sporiji, tako da je i uz poslovne i porodične obaveze, realno pohađati kurseve koji traju mesec‑dva i zahtevaju angažman od nekoliko sati nedeljno.

edXVrhunski univerziteti imaju savremene nastavne programe, koji se stalno inoviraju. On‑line obuke, kao i izvorni programi koji se održavaju u učionicama ovih univerziteta, garantuju polaznicima kompetentnost i snagu reference univerziteta koji su izvor savremenog naučnog i tehnološkog napretka. Ove sertifikate možete bez ustezanja da navodite u biografijama ili na LinkedIn profilu. Mnoštvo pristupačnih kurseva, od kojih su mnogi besplatni (ako se izuzme plaćanje samog štampanog i overenog sertifikata) će se pobrinuti da sebi priuštite vrhunsko permanentno obrazovanje i napredovanje vaših poslovnih veština. S druge strane, sami univerziteti učesnici dobijaju korisne povratne informacije od svojih studenata, koji im pomažu da shvate proces distancionog obrazovanja, kao i da poprave efikasnost kako on‑line, tako i klasičnih obuka u učionicama. Ovde se ažurno predstavljaju najnovija dostignuća nauke i tehnike, a sama edX platforma je, kao open source rešenje, na raspolaganju svim potencijalno zaintertesovani pokretačima sličnih lokalnih projekata u svojim matičnim zemljama. edX teži da postane vodeći resurs za učenje širom sveta, fokusirajući se na svoje osnivačke principe: širenje mogućnosti obrazovanja i sticanja znanja na sve stanovnike sveta, kao i poboljšanje procesa obrazovanja kako u kampusima tako i preko Interneta, a ne treba zaboraviti ni napredak obrazovanja kroz nova istraživanja. Principi na kojim je ovo obučavanje zasnovano su: neprofitni rad, open source platforma, saradnja i finansijska održivost projekta.

Centrala edX se nalazi u gradu Cambridge, država Massachusetts i pod zajedničkom je upravom od strane MIT i Harvard univerziteta. Teme koje su dobro pokrivene: biologija, poslovanje, hemija, informatika, ekonomija, finansije, elektronika, inženjerstvo, prehrana, istorija, humanistika, pravo, književnost, matematika, medicina, muzika, filozofija, fizika, nauka i statistika. Zaista impresivno! Predavanja su kraća, tipično po petnaestak minuta, a tempo rada zavisi samo od vašeg slobodnog vremena i vaših drugih obaveza.

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,