Platite školarinu kriptovalutom

Bitcoin se već koristi za kupovinu nekretnina, a sada i određeni univerziteti usvajaju bitcoin kao način plaćanja školarina, mada sa nekoliko upozorenja. Univerzitet primenjenih nauka i umetnosti u Lucernu u Švajcarskoj objavio je 3. oktobra odluku o prihvatanju bitcoin-a kao način plaćanja, rekavši da je to nagoveštaj “sposobnosti širenja znanja o najsavremenijim tehnologijama kao što je blockchain, kao i želja da stekne iskustvo u praktičnom aspektu ove nove oblasti.” Univerzitet nudi kurseve fokusirane na finansije, ekonomiju, muziku i još mnogo toga, i bilo je samo pitanje vremena kada će se bitcoin uvući u ovu instituciju.

PCPress.rs Image

Kako bitcoin i druge kriptovalute budu postajale sve popularnije i široko prihvaćene, očekuje se da ih univerziteti širom sveta ne samo prihvataju kao način plaćanja, već i da uvedu kurseve fokusirane na blockchain tehnologiju. Kao što je izvestio CoinTelegraph, finansijska industrija ima veliku potražnju za ljudima koji su stručni u ovoj oblasti, ali trenutno nema ponude. Na sreću, univerziteti u SAD, Evropi i Rusiji uveli su takve kurseve, uključujući Duke University, Princeton University, UC Berkeley, Univerzitet u Nikoziji i Nacionalni univerzitet za nauku i tehnologiju.

Pročitajte i:  Kriptovalute i štete od elektronskog otpada

Lucern ne obrađuje bitcoin transakcije, već kompanija Bitcoin Suisse AG to radi za njih. Kompanija će koristiti bankarski sistem sličan e-banking portalu, omogućavajući školi da prihvati digitalnu valutu bez potrebe da ga zadrži. Isplate bitcoin-a pretvaraju se u švajcarske franke jednom nedeljno, ili jednom dnevno, ako se stekne više od 10.000 švajcarskih franaka. “Bitcoin Suisse AG snosi rizik od gubitka deviznog kursa i fluktuacije valuta”, objašnjavaju iz Univerziteta.

Učenici koji koriste bitcoin za školarinu će imati 1% naknadu za plaćanje, što je mnogo manje od tradicionalnih naknada za plaćanje. Lucern ne očekuje da će većina učenika plaćati školarinu bitcoin-om na početku, ali veruje da će oni koji razumeju valutu biti među prvima koji će iskoristiti ovu opciju. “Oni koji će najverovatnije iskoristiti ovu priliku ili su već upoznati sa konceptom finansijskih usluga i blockchain ili su zainteresovani za nastavak i mogućnosti izvršnog obrazovanja u ovoj oblasti”, dodao je Univerzitet.

PCPress.rs Image

Prema pisanju Bitcoin.com, Lucern nije jedini univerzitet koji je počeo da prihvata bitcoin. Prošlog decembra, poslovna škola ESMT Berlin postala je prvi nemački univerzitet koji je prihvatio kriptovalutu kao način plaćanja. Čak i pre toga, Univerzitet u Nikoziji na Kipru je objavio da je to prva škola u svet koja je usvojila bitcoin još 2013, dok je King’s College bio prvi američki koledž koji je to uradio 2014. Uprkos naporima ovih koledža, mnogi ljudi nisu upoznati sa kriptovalutama i načinom na koji funkcionišu. Kao društvo, daleko smo od toga da ih koristimo za sve naše transakcije.

Pročitajte i:  El Salvador: Bitkoin postao zvanična valuta

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,