Ikotek

Play Store najveći izvor Android malware-a

Istraživači su, koristeći telemetriju NortonLifeLock-a (bivšeg Symentec-a), analizirali izvore instalacija aplikacija na više od 12 miliona Android uređaja u periodu od četiri meseca (između juna i septembra 2019. godine). Tokom tog perioda na praćene Android uređaje instalirano je 34 miliona aplikacija.

PCPress.rs Image

S obzirom da postoje različite klasifikacije Android malware-a, istraživači su otkrili da je između 10 i 24 procenata analiziranih aplikacija mogle da potpadne pod grupu malicioznih ili neželjenih aplikacija. Fokus istraživača bio je na tome odakle se instalira koja aplikacija i na taj način su uspeli da isprate sa kojih lokacija je bilo najviše sumnjivih instalacija. Evo kako izgleda ta lista:

 1. Aplikacije instalirane sa oficijelnog Play Store-a
 2. Aplikacije instalirane sa alternativnih marketa
 3. Aplikacije preuzete putem web browser-a
 4. Aplikacije instalirane preko komercijalnih pay-per-install programa
 5. Aplikacije vraćene putem backup/restore operacija
 6. Aplikacije instalirane iz IM programa
 7. Aplikacije instalirana preko prodavnica tema za telefone
 8. Aplikacije instalirane sa lokalnog diska, kroz fajl menadžere
 9. Aplikacije instalirane kroz programe za deljenje fajlova
 10. Aplikacije preinstalirane na uređajima (bloatware)
 11. Aplikacije instalirane od strane kompanija na telefone svojih zaposlenih
 12. Aplikacije instalirane preko package instalera
Pročitajte i:  Google pretraga pomaže da se potvrdi poreklo slike

PCPress.rs Image

Ubedljivo najveći broj otkrivenih malicioznih aplikacija, oko 67 procenata, došlo je sa Google Play Store-a, dok je sa alternativnih marketa bilo identifikovano 10 procenata aplikacija. Ipak treba uzeti u obzir da su ovo apsolutne vrednosti i da su logične pošto se daleko najveći broj preuzimanja aplikacija obavlja upravo preko Play Store-a. Ako gledamo procentualni broj malicioznih aplikacija u odnosu na broj preuzetih, onda su na prvom mestu alternativni marketi (18.2 procenta).

Na Play Store-y je taj broj znatno manji, ali ipak i dalje zabrinjavajuće veliki (7.7 procenata). Ostali načini preuzimanja malicioznih aplikacija nisu toliko bitni, jer svi zajedno čine ukupno oko 7 procenata preuzetih aplikacija.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,