BIZIT 2022

Plex pretrpeo ozbiljan hakerski napad – traži resetovanje lozinki

Streaming media platforma Plex objavila je da je doživela hakerski napad koji je neovlašćenim licima omogućio pristup do baza podataka u kojima se čuvaju kredencijali korisnika. Po njihovim procenama, hakeri su imali pristup informacijama od najmanje polovine njihovih korisnika (što je oko 15 miliona).

plex

U zvaničnom saopštenju koje je poslato korisnicima platforme navedeno je da je odmah po otkriću započela istraga u kojoj je otkriveno da su hakeri mogli da vide neke od korisničkih podataka, uključujući njihove email adrese, korisnička imena i lozinke. Ipak, navedeno je da su šifre kriptovane upotrebom bcrypt-a, jednog od najjačih algoritama za tu namenu, tako da je potrebno uložiti ogroman trud i vreme da bi se one dobile u izvornom obliku i postale upotrebljive.

Bez obzira na to, kompanija je zatražila od svih korisnika da resetuju svoje šifre, uz objašnjenje korak-po-korak, kako da to urade. Takođe, zamolili su korisnike da se, nakon toga, izloguju sa sistema na svim povezanim uređajima, pa da se ponovo povežu (uz upotrebu nove šifre).

Pročitajte i:  U Velikoj Britaniji uhapšen 17-godišnjak koji je hakovao GTA 6

Plex je naveo i da se u napadnutoj bazi ne nalaze podaci o platnim karticama korisnika, tako da oni nisu kompromitovani.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.