TrendMicro

„Pljušte“ kazne zbog nepoštovanja privatnosti korisnika

Francuska agencija za zaštitu podataka, CNIL (Commission Nationale Informatique & Libertés), razrezala je rekordno velike kazne kompanijama Google i Amazon. Google će morati da plati 100 miliona evra, a Amazon 35 miliona evra, jer njihove francuske verzije sajtova nisu usklađene sa pravilima o prikazu „kolačića“. Ove kompanije su koristile online trekere i „kolačiće“ za prikaz reklama, što je protivno francuskim zakonima. Takođe, one nisu na jasan način informisale korisnike o tim aktivnostima, kako će koristiti prikupljene podatke i kako da korisnici odbiju takvo ponašanje.

PCPress.rs Image

Kompanije su u odbrani koristile argument da Francuska agencija nema pravo da ih kažnjava, jer se Google-ovo sedište za Evropu nalazi u Irskoj, a Amazon-ovo u Luksemburgu. Međutim, CNIL je odbacile te činjenica kao nebitne i naložila je da Google-ova američka matična kompanija, Google LLC, mora da plati 60 miliona evra, a evropska kompanija, Google Ireland Limited, još 40 miliona evra. Kada je Amazon u pitanju, celokupan iznos se potražuje od kompanije u Luksemburgu.

CNIL agencija je navela i da kompanije imaju tri meseca da usklade svoje poslovanje u Francuskoj sa lokalnim regulativama. Ako ne urade to, nakon pomenutog perioda kazna će se uvećavati za 100.000 evra na dnevnom nivou, sve dok ne budeu potpunosti plaćena.

Pročitajte i:  iOS 16 i Android 13 govore mnogo o budućnosti pametnih telefona

Inače, kazna za Google je duplo je veća od prethodne najviše kazne, koja je ranije podneta protiv iste kompanije, zbog kršenja EU regulativa o privatnosti.

Izvor: Gadgets 360

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,