N Central domination

Pobednici i gubitnici vanrednog stanja

Epidemija Korona virusa je uzdrmala svet iz temelja. Što se tiče svetske ekonomije, ona je definitivno poremeća i biće potrebno vreme da se sve vrati u normalne tokove. Kada je u pitanju IT industrija, ona je u toku vanrednog stanja iznedrila neke heroje i pobednike, dok su neke druge industrijske grane u velikom gubitku. U nastavku vam donosimo listu kompanija kojima je ova globalna pandemija donela neočekivan profit, ali i listu svih onih koji su sa epidemijom upali u veliku krizu.

pobednik korona virusa

Pobednici i gubitnici u epidemiji Korona virusa

Sa dolaskom epidemije, rad od kuće postao je primarno sredstvo u zaštiti protiv virusa. Aplikacija Zoom koja se koristi za video sastanke, dobila je vrednosti više nego duplo od decembra 2019. godine, dok se broj korisnika sa 10 miliona povećao na preko 200 miliona. U ovu grupu pobednika uključeni su i Microsoft Teams, Teamviewer, kao i Slack.

Kada je u pitanju gejming, tu je tek nastalo ludilo. Nintendo beleži enorman rast prodaje konzola i broja igrača, i to sve zbog igre Animals Crossing. Takođe, nova Call of Duty igra za kratko vreme okupila je više desetina miliona igrača. Što se tiče prodaje konzola, ona je skočila za 63%, i često su prodavnice ostajale bez njih u ponudi tokom epidemije.

U oblasti striminga, Netflix je prihodovao novih 16 miliona korisnika, a Disney+ se pozicionirao na listi kao ozbiljan konkurent. Amazon se mučio tokom epidemija, ali će na kraju izaći kao pobednik zbog ogromne količine online porudžbina koje su imali tokom vanrednog stanja. Uber i Lyft su izgubili veći deo planiranih zarada, a čak je i prodaja automobila opala u celom svetu.

Među najvećim gubitnicima su kompanije poput Airbnb, koje su morale da otpuštaju radnike, ali i onih koji investiraju u startapove, poput SoftBanka. Oni su projektovali gubitak u ovoj godini od preko 8,6 milijardi dolara.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: