BIZIT 2022

Pobijen rekord u kategoriji „najmanji računar na svetu“

Ako ste mislili da će naučnici dozvoliti da IBM-ov „najmanji kompjuter“ prođe bez izazova prevarili ste se. Univerzitet u Mičigenu napravio je računar, odnosno sklop koji se može nazvati računarom, od 0,03 kubnih milimetara to jest iznosi oko desetinu veličine IBM-ovog bivšeg rekordera. Toliko je mali da jedno zrno pirinča izgleda gigantski u poređenju. Sada najmanji računar na svetu, je sklop čije sve tri dimenzije iznose tek 0,33 milimetra u dužinu, širinu i visinu.

Ovo nije prvi puta da je na ovom univerzitetu napravljen najmanji računar na svetu. Ranije je taj rekord držao sklop Michigan Micro Mote veličine 2x2x4 milimetra, da bi ga u martu ove godine pretekao IBM sa računarom „velikim“ tek 1 mm3 (1x1x1 mm). Sada se rekord, pak, vratio u Mičigen. Ovaj računar previše je malen da bi imao ugrađenu antenu za bežični pristup, pa se on „programira“, i njime se upravlja, putem svetlosti. U sklopu se nalazi još i radna memorija, te prijemnici i predajnici bežičnih svetlosnih signala. Čak i struju za napajanje rada ovog mikroračunara ono dobija iz svetlosti bazne stanice koja njime upravlja – u ovako malenim sklopovima svetlosni snop, naime, može podstaknuti strujanje elektrona.

Računar veličine 0,33 milimetra, koristi se kao vrlo precizni senzor temperature, ali moguće ga je upotrebiti i u druge svrhe – na primer u medicini za dijagnostičke svrhe. Ovako maleni sklop lako je smestiti unutar tela i dati mu zadatak koji će obavljati, obično prikupljati podatke i slati ih na analizu.

Pročitajte i:  Stiže kvantni kriminal - evo kako IBM planira da nas spasi

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,