Počinje Hakaton 2015

Otvoreni podaci državnih institucija biće uobličeni u kreativne i korisne mobilne i veb aplikacije na Hakatonu 2015 – dvodnevnom takmičenju i maratonu ideja, koji će od 4. do 6. decembra u prostorijama domaće IT zajednice StartIt u Savskoj ulici broj 5 u Beogradu, okupiti najeminentnije IT aktiviste, dizajnere i programere.

Gradjanski hakaton_1

Aplikacija uz pomoć koje ćete moći da utvrdite najpre svoju tačnu lokaciju, a zatim i precizan stepen zagađenja na mestu na kojem se nalazite, potom digitalna mapa crnih tačaka u saobraćaju u Beogradu – udesa sa brojem učesnika nezgode, tačnim datumom i vremenom – osmišljena kao putokaz i alat za povećanje bezbednosti svih vozača… kao i informacije o školama i fakultetima… samo su neka od rešenja za upotrebu otvorenih podataka koja će učesnici razvijati u toku takmičenja.

Institucije koje su otvorile podatke koji će biti korišćeni su: Agencija za lekove i medicinska sredstva, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava za javne nabavke, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovogodišnji Hakaton počeće u petak 4. decembra u 17 časova i trajaće punih 48 sati, tokom kojih će učesnici, podeljeni u timove imati priliku da osmisle i programiraju svoje aplikacije. Nakon dva dana kreativnosti i maratonskog rada, skup će biti završen ocenama žirija i proglašenjem tri najbolja tima koja su se posebno istakla svojim rešenjima.

Pročitajte i:  Završen WHOIS hakaton: 10 različitih rešenja jednog problema

Stručni žiri Hakatona 2015 čine Marija Kujačić, načelnica odeljenja za sprovođenje i podršku u Direkciji za elektronsku upravu, Irena Cerović, portfolio menadžerka za reformu javne uprave i vladavinu prava u kancelariji UNDP u Beogradu, Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u Registru nacionalnog internet domena Srbije, Đorđe Krivokapić, asistent na predmetima Poslovno pravo i Pravne osnove informacionih sistema na Fakultetu organizacionih nauka i Viktor Štrbac, PR ekspert u Telekomu Srbije.

Specijalni gosti ovogodišnjeg Hakatona 2015 biće Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, zahvaljujući čijem zalaganju su državne institucije otvorile svoje podatke i ustupile ih učesnicima ovogodišnjeg skupa.

Najbolja rešenja Hakatona biće prezentovana na konferenciji „Otvoreni podaci za efikasnost, odgovornost i razvoj” u utorak 8. decembra u beogradskom hotelu Crowne Plaza.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: