PC Press - Telefoni, leto 2020

Počinje prodaja hrane koju su proizveli roboti

Britanski lanac supermarketa Waitrose najavio je da će krajem 2019. početi sa prodajom namirnica koju su proizveli roboti-farmeri, što je još jedan korak napred u automatizaciji uzgajanja, distribucije, te prodaje hrane.

Naime, autonomni roboti će se koristiti za analiziranje, sejanje, te uzgajanje useva na farmama u Stockbridgeu u Hampshireu, te će tokom trogodišnjeg probnog perioda roboti Tom, Dick i Harry biti zaduženi za uzgajanje useva od kojih će se praviti brašno i hleb koji će se prodavati u Waitrose radnjama. Robote je razvila Small Robot Company, a obučavaju se tako što skeniraju i analiziraju na hiljade fotografija njiva za koje će biti zaduženi. Poznavanje fotografija će im omogućiti da tačno odvoje korov od useva, te da seme postavljaju na najbolja moguća mesta.

Očekuje se da će nova tehnologija uticati na smanjivanje troškova proizvodnje, ali i na bolje prinose, budući da veštačka inteligencija i GPS sistem omogućavaju da se ocene najbolji uslovi za rast i sazrevanje useva. Roboti bi sa radom trebalo da počnu u februaru 2019. godine.

Pročitajte i:  Budućnost velikih apetita: Roboti za uživanje i lažno meso

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , , ,