Top50 Glas publike

Pod istragom Tether – kriptovaluta koja imitira vrednost dolara

Kriptovaluta koja je dizajnirana da imitira vrednost dolara postala je predmet istrage, nakon što se posumnjalo da je imala veze sa manipulisanjem vrednostima Bitkoina u prethodnih godinu dana.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o kriptovaluti Tether, čiji kreatori tvrde da se, kada je vrednost u pitanju, kreće rame uz rame sa američkim dolarom. Malo poznata valuta sada se našla usred istrage, a pošto se posumnjalo da je imala udela u manipulisanju vrednostima drugih kriptovaluta.

Eksperti tvrde da se u kritičnim momentima Tether koristio da bi se otkupljivao Bitkoin, što je, kako se tvrdi, i dovelo do inflacije. Pod istragom je i kripto-menjačnica Bitfinix, koja je, navodno, učestvovala u ovim manipulacijama, koje su dovele do toga da kripto-mehur eksplodira, te izazove velike padove u vrednostima kriptovaluta.

PCPress.rs Image

Vrednost Bitkoina, te drugih kriptovaluta, beleži pad tokom čitave 2018. godine, te se sa skoro 20 hiljada dolara, koliko je Bitkoin vredeo u decembru 2017, došlo do toga da čitavo kripto-tržište zabeleži pad od 85% u odnosu na taj period. Tako je globalno tržište kriptovaluta u decembru prošle godine vredelo 327 milijardi dolara, dok danas ta vrednost iznosi tek 81 milijardu.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Nove tehnologije

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,