BIZIT 2022

Podaci pod punim gasom

Kompanija Qnap predstavila je u februaru novu generaciju TS‑x31XU NAS sistema koji su namenjeni poslovnoj primeni u većim mrežnim okruženjima. Tipičan primer je Qnap TS‑1231XU‑RP koji se našao na našem testu.

PCPress.rs ImageNa našem testu našao se kompletan rack sistem, a od početni broj 4, 8 ili 12 u nazivu određuje maksimalni broj hard‑diskova koji se mogu povezati. Testirali smo najveći – TS‑1231XU‑RP, s prostorom za 12 hard‑diskova, ali van toga razlike u ostalom hardveru nema.

TS‑x31XU NAS serija koristi Annapurna Labs Alpine AL‑314 quad‑core procesor baziran na ARM Cortex A15 jezgru, koji se često primenjuje na sličnim zadacima. Matična ploča na kojoj se nalazi procesor izgleda malo predimenzionirano za količinu komponenti koja se tu nalazi, ali su dobitak minimalno zagrevanje i visoka pouzdanost.

TS‑1231XU ima dva memorijska slota pa je, u zavisnosti od SODIMM modula, određena i količina memorije. Minimum za rad je 2 GB, dok je maksimum 16 GB, a test-uređaj imao je 4 GB DDR3 memorije. Pored toga, TS‑1231XU ima i podršku za SSD‑cache funkciju, što omogućava značajno ubrzanje pri radu. Upravo zbog ove opcije veoma je preporučljivo u sistem uključiti barem jedan SSD.

Pročitajte i:  Lični cloud i multimedijalni server: QNAP TS-364-4G NAS

Počnimo od glavnog unapređenja:  ubrzanja mrežnog pristupa, pa su sada tu dva 10 GbE SFP+ porta. Kada se ovo prevede u razumljivije brojke, maksimalna brzina mrežnog transfera iznosi 1.242 MB u sekundi, što treba da bude sasvim dovoljno jer znatno prevazilazi ukupne mogućnosti svih hard‑diskova u sistemu. Naravno, pošto veći broj računara treba da pristupa TS‑1231XU‑RP, ova brzina svakako je poželjna. Za dodatnu fleksibilnost po ovom pitanju može se dodati i jedna PCI Express 10 Gbe mrežna kartica, a već postoje dva standardna 1 Gbe LAN porta preko kojih može da se poveća iskorišćenost sistema i pristup diskovima u NAS‑u.

Performanse na kraju ipak zavise od broja diskova u sistemu (preporučujemo WD Red NASware diskove), ali kada TS‑1231XU‑RP već ima 12 mesta, treba ih iskoristiti. Već smo rekli da treba razmisliti o uključivanju barem jednog SSD uređaja za keširanje kako bi se ceo sistem dodatno ubrzao.

Pored više hard‑diskova i mrežnih priključaka, TS‑1231XU‑RP ima i dva napajanja. Ne zbog velikih zahteva, već zbog pouzdanosti, jer ukoliko jedno otkaže, teret automatski preuzima drugo napajanje, bez ikakvog prekida rada. Naravno, korisnik (administrator) će biti obavešten o ovom događaju kroz standardni Qnap QTS 4.3 softver. Taj softver donosi i niz mogućnosti koje su već postale standard za Qnap NAS sisteme.

Pročitajte i:  Veliki diskovi za malu kancelariju

PCPress.rs ImagePodešavanje je lako i brzo, a od zanimljivih stvari pomenućemo VNP klijente, napredne Qsirch opcije pretraživanja podataka, QmailAgent za rad s mail‑ovima u vašem privatnom „oblaku“. Važna opcija je i mogućnost snimanje sa IP kamera za nadzor – TS‑1231XU‑RP podrazumeva dva besplatna kanala za IP kamere pa se i ova funkcija veoma lako podešava. Ako vam treba više kamera, nabavićete dodatne licence.

Još jedan bonus koji nudi QTS 4.3 softver jeste lako proširivanje sistema za skladištenje podataka, pa on može da se poveća dodavanjem još nekog Qnap uređaja, a softver će sve sinhronizacije i prateće akcije obaviti automatski. Sve ovo je namenjeno poslovnim sistemima, ali i za manje kompanije koje imaju potrebu za pouzdanim backup‑om vitalnih podataka Qnap je dobar izbor, pogotovo ako operišu sa velikim količinama podataka ili imaju potrebu za brzim pristupom i skladištenjem tih informacija.

Model QNAP TS-1231XU-RP
Procesor Marvell 1.6GHz
Memorija 4 GB RAM, 512 MB fleš
Storage 12×3,5″ ili 2,5″ (SDD ili HDD)
Mreža 2×10 Gbe , 2×1 Gbe Ethernet
Konektori 4×USB 3.0
Operativni sistem QNAP Turbo NAS System 4.3 +
Dimenzije i masa 89×482×534 mm; 14,93 kg
Cena 170.000 dinara
Pročitajte i:  Lični cloud i multimedijalni server: QNAP TS-364-4G NAS

www.mikroprinc.com

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,