Pogled na Android N

Prošle je šest meseci otkako je Google, paralelno s Nexus serijom telefona, promovisao Android 6.0 Marshmallow, a sada stiže i developer preview za narednu verziju. Kako će izgledati naredni Android za sada još nepoznatog imena?

Android-N-Dev-Preview-Main

Neki udarni modeli telefona još uvek nisu dobili ni 6.0 update (na primer Galaxy S6 – trebalo bi da update stigne uskoro), a već imamo priliku da na Nexus uređajima isprobamo novitete koje Google sprema. Kao i uvek kada ime još nije poznato, nova verzija ima oznaku Android N, a za sada se može samo nagađati šta će N značiti. Za one kojima je upravo kodirano ime najzanimljiviji detalj, možemo prognozirati da će to biti Nuggat ili Nutella. Nutella je brand, ali to nije bio problem za Google kada je koristio naziv KitKat, pa je ta opcija sasvim moguća.

Kada je reč o novim mogućnostima, Android paket je već dobrano zaokružena celina, pa nema previše prostora za drastične novitete. Naravno, to Google neće sprečiti da pravi dalja unapređenja i sitne korekcije, a možda nas ponečim i iznenadi.

Efikasnost, multitasking i Java

Jedina dosad najavljena nova mogućnost odnosi se na direktno podržani multitasking kroz multi window opciju. Podela ekrana na dva dela (za svaku aplikaciju posebno) odavno je viđena na Samsung Note modelima, koji su zbog tadašnjih „gigantskih“ ekrana bili dobra podloga za ovu opciju. Sada gotovo svaki novi model telefona ima nekadašnje Note proporcije, pa je krajnje vreme da ova mogućnost bude podržana direktno u operativnom sistemu. Korisnik ima opciju da podeli ekran na dva dela i odabere koja će aplikacija biti aktivna, a sve to funkcioniše kako u portret tako i u landscape modu. Promenom orijentacije telefona softver će sam uraditi adekvatno repozicioniranje i podelu ekrana. Android N ovu opciju nudi bez ikakvih ograničenja, mada će većina aplikacija tek morati da bude prilagođena za ovu funkciju.

Sledeća bitna promena jeste poboljšana podrška za programski jezik Java 8. Sve Java 8 aplikacije trebalo bi da rade brže i efikasnije, što znači i ukupno bolje performanse uređaja na kome radi Android N. Unapređenje efikasnosti uvek je jedna od glavnih tema kod novih verzija Android‑a, pa je tako i sada.

Funkcija Doze koja produžava trajanje baterije redukcijom potrošnje kada je ekran isključen dobija neke dodatne mogućnosti. Više stvari u idle momentima obavljaju se uz manju potrošnju energije, pa su zasad efikasnost i trajanje baterije bolji nekoliko procenata. Ovo je deo Project Svelte ideje, koja optimizaciju širi na zahtevnost po pitanju memorije.

Logika je jasna – što se manje memorije koristi, to je i potrošnja energije manja, a kao bonus stižu i bolje performanse kada više aplikacija zahteva više memorije. Ova unapređenja biće efikasna i na novijim uređajima koji imaju sve više memorije, ali i na starim koji je imaju manje – na novim telefonima će baterija duže trajati, a stari će raditi brže. Mada, uvek je pitanje koju će verziju Andorid‑a koristiti ti stariji uređaji – za mnoge od njih je „mrka kapa“ čak i za nadogradnju na Marshmallow.

Veća obaveštenja

Android N u aktuelnoj test verziji nudi blago redizajniran sistem obaveštavanja (notifikacija). Sada su one mnogo veće i zauzimaju čitav ekran, tako da ima mnogo više detalja. Iako nije velika promena, ovo dosta znači za preglednost. Najveća promena je funkcija pod nazivom „Komplet notifikacija“, koja grupiše obaveštenja iz iste aplikacije. Tako korisnik ima mogućnost da bolje složi obaveštenja koja želi da vidi, te da sve to bude preglednije nego ranije. Svaka sekcija „grupnih obaveštenja“ može se proširiti klikom na novu expand ikonu ili prevlačenjem dva prsta preko osnovnog obaveštenja, kao kod otvaranja brzih podešavanja iz gornje statusne linije. Neke aplikacije, kao na primer Gmail, nude mogućnost većeg proširenja pa se direktno iz notifikacija može odgovoriti na poruku.

Kod podešavanja, Android N sada koristi prednost većih ekrana i rezolucija, pa ispod naziva opcije pruža i neku osnovnu informaciju. Na primer, kod Storage dela piše koliko imate slobodnog prostora, bez potrebe da ulazite u ovu sekciju. Uveden je i dodatni swipe meni sa leve strane, koji nudi linkove ka ostalim opcijama za podešavanja, pa se i on može koristiti za navigaciju. Disktuabilno je da li ovaj novi swipe meni ubrzava navigaciju kroz sistemska podešavanja, ali svakako lepo izgleda. Tu je još i dodatna mogućnost promene ikona u „brzim podešavanjima“, pa korisnik sada može potpuno slobodno da postavlja funkcije koje želi.

Novo ili polovno?

Imajući u vidu detalje u aktuelnoj beta verziji operativnog sistema Android N, možemo reći da nam ovo više liči na nekakav Android 6.5 – i pored zgodnih sitnica, nema baš dovoljno noviteta za veći skok u oznaci verzije. Ali videćemo – vremena ima još. Ova verzija pokazala se kao veoma stabilna, pa Google ima još prostora da doda nešto novo. Google I/O konferencija zakazana je za 18. maj, kada su ranije preview verzije bile zvanično objavljivane. Ni finalnu Android N verziju ne treba očekivati ranije, već opet u standardnom paketu s novim Nexus uređajima.

Miloš Stamenković

 

Facebook komentari:

Tagovi: , ,