Top50 Glas publike

Pogled na instalirane programe

UninstallView je koristan besplatan program koji prikuplja i prikazuje informacije o svim instaliranim aplikacijama, uz dodatne opcije za laku deinstalaciju. Ovaj program se može koristiti kao dopuna standardnim sistemskim opcijama Windows okruženja Apps & features, odnosno Add and remove programs.

PCPress.rs Image

Po startovanju, UninstallView će prikupiti dostupne podatke o svim instaliranim programima na računaru i prikazati spisak sa osnovnim informacijama o svakom programu – naziv, verziju, datum instalacije, matični folder, itd. Ovaj spisak se može izvesti u obliku izveštaja u HTML formatu, za sve instalirane programe ili samo za one odabrane. Pored toga, još neke dodatne informacije dostupne su iz kontekstnog menija i opcije Properties. Korisna opcija je što se iz spiska programa može direktno otvoriti Windows Registry grana sa podacima o instalaciji određenog programa.

UninstallView se može koristiti za deinstalaciju, uz osnovnu opciju koja radi isto kao standardna Windows opcija za uklanjanje programa. Pored toga, UninstallView može da aktivira pritajenu deinstalaciju za automatsko uklanjanje bez dodatnih pitanja i potvrde korisnika, ukoliko je to podržano od strane instaliranog programa. Može se aktivirati uklanjanje više izabranih programa istovremeno. Ta mogućnost je isključena u podrazumevanoj konfiguraciji programa, pa je treba prvo uključiti iz Options menija.

Pročitajte i:  Google "naj" lista

Korisno poboljšanje u odnosu na standardne Windows opcije je postojanje kolone Registry Time. Ovde se prikazuju datum i vreme kada je poslednji put promenjen ključ u Windows Registry konfiguraciji, vezan za instalaciju određene aplikacije. Ovaj ključ se postavlja pri inicijalnoj instalaciji programa, a najčešće biva promenjen kada se instalira nova verzija. Na taj način jednostavnim sortiranjem po koloni Registry Time možete pogledati pravi redosled instalacije svih programa (uključujući i one za koje nije upisan datum instalacije u Install Date vrednost) i pratiti samo‑ažurirajuće programe kao što su recimo Microsoft Office ili antivirusni paketi.

UninstallView je jedan od brojnih korisnih sistemskih alata koji se mogu preuzeti sa sajta NirSoft.net. Ovaj program je naslednih starog programa MyUninstaller, koji se više ne održava. Poput drugih alata istog autora, UninstallView ima minimalne sistemske zahteve i može se koristiti čak i na starim računarima. Program će raditi na svim verzijama Windows‑a počev od XP‑a, a glavni izvršni fajl ima dužinu od svega 130 KB. Matična strana programa UninstallView je www.nirsoft.net/utils/uninstall_view.html.

Pročitajte i:  Pet Android aplikacija koje je Google zabranio uz upozorenje da ih odmah izbrišete

(Objavljeno u PC#253)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,