Pogled u UHD budućnost

Serija 9 je na vrhu Samsung‑ove ponude televizora – ove godine u nju su ušli Ultra HD televizori. Proverili smo kakav je model UE559090 i da li je 4K rezolucija spremna za realni svet.

Neverovatna količina detalja, besprekorno glatki pokreti, bogatstvo kolorita i linearni prelazi. Ali, do ovako kvalitetnog materijala danas je veoma teško doći.
Neverovatna količina detalja, besprekorno glatki pokreti, bogatstvo kolorita i linearni prelazi. Ali, do ovako kvalitetnog materijala danas je veoma teško doći.

Full HD ekrani su standardna stvar u ponudi proizvođača televizora, ali se oni neće zaustaviti na toj rezoluciji – pre nešto više od godinu dana predstavljen je novi standard Ultra HD (UHD), u dve verzije: 4K i 8K, koji nudi četiri, odnosno 16 puta više tačaka na ekranu. Prototipovi 4K televizora su se mogli videti na sajmovima, a sada stižu i u prodavnice. Jedan od prvih je stigao i u našu Redakciju.

Slika bez mana

Ultra‑visoke rezolucije nemaju mnogo smisla na manjim ekranima, pa su uobičajene dijagonale 55 ili više inča, a prvenac UHD klase s kojim smo se sreli je Samsung‑ov UE55F9090. Televizor je, pre svega, ogroman – nemojte razmišljati o njemu ako nemate dovoljno prostora. Estetski ne odstupa od uobičajenog Samsung‑ovog dizajna: crn, s vrlo tankim okvirom oko ekrana, a jedino što pada u oči je veoma sitna oznaka proizvođača ispod ekrana.

UE55F9090 nudi sve na šta smo navikli od novijih Samsung‑ovih modela najviše klase: od 3D reprodukcije, preko Smart funkcija, do upravljanja gestovima pomoću ugrađene kamere. Obrada slike ultravisoke rezolucije traži mnogo procesorske snage, pa njome upravlja procesor sa četiri jezgra. Televizor je opremljen twin‑tjunerom, a za ostale izvore slike predviđeni su priključci raznih vrsta. Da iz televizora ne bi virili svi ti kablovi, priključci su smešteni u izdvojenu kutiju koja se zove One‑connect box, a ona se jednim kablom povezuje s televizorom. Osim gestovima, televizor se može kontrolisati jednim od dva priložena daljinska upravljača: prvi je klasičan, a drugi koristi touchpad.

Pročitajte i:  Holografski LCD ekran debituje na televiziji

Budući da je standard UHD u povoju, do odgovarajućeg video‑materijala nije lako doći. Srećom, uz televizor smo dobili flash diskove s demo‑snimcima. Kako ti snimci izgledaju? Kratko rečeno, ostavljaju bez daha: neverovatna količina detalja, besprekorno glatki pokreti, bogatstvo boja i linearni prelazi: kvalitetu slike ni najveće cepidlake neće moći da nađu manu, bez obzira na to što Samsung i dalje koristi ivično (Edge) pozadinsko osvetljenje i u vrhunskim modelima. Ukratko, prvi utisak je 100% povoljan.

Ispred svog vremena

01_Samsung-UE55F9000-02Nažalost, na puno uživanje u slici tog nivoa kvaliteta moraćete malo da sačekate: materijal za gledanje se na Internetu teško nalazi, a i to malo što se može naći televizor odbija da prikaže, prijavljujući da rezolucija 3840×2160 nije podržana! Zaista čudno da ne prihvata sliku svoje prirodne rezolucije, ali sve je postalo jasnije kada smo analizirali demo‑snimke s priloženih flash diskova: svaki od njih sastoji se ne od ne jedne, nego od četiri MP4 datoteke, a svaka od njih sadrži zaseban video Full HD rezolucije, koje televizor „ukraja“ u UHD sliku. To funkcioniše, ali MP4 ili MKV snimak UHD rezolucije nećete moći da gledate… Osim ako ga konvertujete u odgovarajući format četiri datoteke. Kako to možete da uradite nećemo ovde objašnjavati – pogledajte www.avsforum.com/t/1495361/samsung‑uhd‑xx‑f9000‑xx‑f9xxx‑how‑to‑play‑4k‑video‑from‑usb (post 3). Zašto je ova komplikacija neophodna, ne znamo, ali verujemo da će sve doći na mesto kada bude finalizovan kodek H265.

Pročitajte i:  HiSense: besplatno korišćenje TV-a 100 dana?

Kupovina televizora UE55F9090 u ovom trenutku predstavlja investiciju u budućnost, a dok ta budućnost ne dođe, možete da uživate u njegovim ostalim kvalitetima, u kojima ne oskudeva. A ako vam je dijagonala od 55“ mala, Samsung nudi sličan model dijagonale 65“, za 230.000 dinara više.

Samsung UE55F9090

Ekran 55“ Edge LED
Rezolucija 3840×2160 tačaka
Osvežavanje 1000 Hz
Mreža LAN, WiFi
Ostalo 3D, Smart, kamera, upravljanje gestovima, one‑connect box
Tipična potrošnja 157 W
Cena 459.999 dinara

Šta je UHD?

Televizija visoke definicije (HDTV) je najavljivana još osamdesetih godina prošlog veka, ali smo se prilično načekali da se ona najpre standardizuje, a onda i „odomaći“. Napredak tehnologije je uvek predstavljao prioritet, pa čim je HDTV postala uobičajena, počela su razmišljanja o sledećem koraku i još višim rezolucijama. Kako to već biva, svako je imao svoje ideje i želju da te ideje postanu standard.

01_Samsung-UE55F9000-03Standard Ultra HD Television, skraćeno UHDTV ili samo UHD, predložila je NHK Science & Technology Research Laboratories, a usvojila International Telecommunication Union (ITU) – sve to je završeno prošle godine, a standard obuhvata dva formata: 4K UHD rezolucije 3840×2160 i 8K UHD rezolucije 7680×4320 tačaka.

To su vrlo visoke rezolucije: 4K UHD ima 8 megapiksela, a 8K UHD svih 33, a da bi one imale smisla, potrebni su vrlo veliki ekrani. Vodeći proizvođači televizora su ove godine predstavili prve UHD 4K modele, a na 8K UHD ćemo još sačekati. Ali, to je tek početak.

Pročitajte i:  Holografski LCD ekran debituje na televiziji

Šta nas još čeka?

Da bismo mogli da koristimo ove rezolucije, potreban je odgovarajući video‑materijal, a njega ima tek u tragovima. Zašto? Da bi se snimio ovakav materijal, potebne su kamere visoke rezolucije; njih doduše ima, ali ni one se još nisu „odomaćile“. Zatim, standard rezolucije je usvojen, ali šta je sa standardima zapisa? Kodek H265 još nije usavršen, pa ćemo na njega morati da sačekamo, baš kao i na standardizaciju formata zapisa. Najzad, tu je i pitanje hardvera: za obradu ovakvog video‑materijala u realnom vremenu potreban je snažan procesor. Tokom razvoja HD standarda posao dekodiranja poveren je grafičkim procesorima koji su dobili hardverske dekodere za kodek H264, ali tek kada je usvojen standard DXVA. Zato neki od filmova kodirani pre toga, koji nisu poštovali naknadno ustanovljene specifikacije standarda, nisu mogli da se hardverski dekodiraju.

Dakle, čeka nas usavršavanje kodeka H265, pa standardizacija hardverskih dekodera, pa njihova proizvodnja. Nadamo se da će se sve to brzo završiti i da će u međuvremenu biti snimljeno i konvertovano dosta UHD materijala. A onda se penjemo na još višu stepenicu: 8K UHD…

Samsung, www.samsung.rs

Bojan Stanojević

(Objavljeno u časopisu PC#205)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,