BIZIT 2022

Pogledajte ples s robotom

Poznati švedski koreograf Fredrik „Benke“ Ridman izveo je ples sa IRB 6620, industrijskim robotom teškim 900kg na premijeri 7. septembra u Stokholmu. Perfromans je odraz promene uloge tehnologije, automatizacije i veštačke inteligencije u društvu i unapređena interakcije između ljudi i robota. Premijera je dobro prihvaćena od strane publike, ali i od strane kritičara.

PCPress.rs Image

Robot ABB IRB 6620 sa kojim je Benke izvodio svoju tačku se obično koristi u teškim proizvodnim pogonima i jedan je od najvećih, najjačih i najtežih industrijskih robota ABB-a.

Kao komentar za svog partnera, Benke je rekao „Veoma je precizan, što ga čini perfektnim partnerom. Uvek ima pravi tajming“.  Erik Hellström, jedan od inženjera koji su radili na ovoj izvedbi je rekao „Stvaranje besprekorne konekcije sa muzikom je bilo teško, ali zajedno sa Benkeom smo napravili veliki korak. Neverovatno je kako IRB 6620 sada deluje kao da može da oseti i muziku i ples“.

Izvođenje Benkeovog novog dela nastaviće se u Kulturhuset Stadsteatern u Stokholmu, jednom od najvećih kulturnih centara Severne Evrope, do 30. novembra.

Pročitajte i:  Ultrazvučna nalepnica za 48 sati snimanja

Izvor: Abb

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,