Dahua

Pojas monitori za pacijenate sa srčanom insuficijencijom

Istraživači sa Florida Atlantic univerziteta razvili su pojas koji može pratiti pacijente sa srčanom insuficijencijom na znake progresije bolesti. Nosivi uređaj meri broj otkucaja srca, torakalnu impedanciju, elektrokardiogram i kretanje, a sve to može da pruži informacije o statusu pacijenta sa srčanom insuficijencijom i potencijalno omogući rano otkrivanje pogoršanja bolesti.

PCPress.rs Image

Do sada su istraživači testirali uređaj u različitim svakodnevnim kontekstima, uključujući rutinske aktivnosti, kao što su sedenje, ležanje, stajanje i hodanje, i otkrili da radi prilično dobro. Istraživači se nadaju da bi tehnologija mogla pomoći da se smanji ponovni prijem u bolnicu za pacijente sa srčanom insuficijencijom tako što će istaći probleme pre nego što se pogoršaju.

Preko šest miliona ljudi u SAD živi sa srčanom insuficijencijom. Stanje može biti iscrpljujuće i menjati život, i progresivno. Mnogi pacijenti sa srčanom insuficijencijom moraju biti ponovo primljeni u bolnicu jer im se stanje pogoršava. Pronalaženje načina za praćenje takvih pacijenata dok su kod kuće moglo bi doneti dividende u smislu rane intervencije i boljih ishoda pacijenata. Iako su neki monitori dostupni, nisu svi pacijenti prikladni da ih koriste, a neki su invazivni i zahtevaju implantirani uređaj. Postoji jasna potreba za boljim rešenjima.

Pročitajte i:  Samoosetljivi električni veštački mišići

„Približno 1 od 4 pacijenta sa srčanom insuficijencijom ponovo se primi u roku od 30 dana od otpusta iz bolnice, a oko polovina se ponovo primi u roku od šest meseci“, rekla je Mary Ann Leavit, jedna od vodećih programera novog pojasa. „Nosivi uređaji za zdravstvenu negu, kao što je prototip koji smo razvili, imaju potencijal da smanje ponovni prijem u bolnicu na isplativ način koji je takođe siguran i pogodan za korisnika.

Lagani pojas sadrži senzore koji detektuju različite fiziološke signale u realnom vremenu. Istraživači su testirali da li tehnologija može da pruži konzistentna i pouzdana očitavanja tokom različitih svakodnevnih aktivnosti. Do sada se uređaj pokazao veoma pouzdanim.

„Svi senzori koje smo integrisali u naš modul za pojas mogu se lako nositi tokom dužeg vremenskog perioda bez uticaja na svakodnevne aktivnosti pacijenta“, rekao je Waseem Asghar, još jedan istraživač uključen u studiju. „Važno je da kontinuirano praćenje simptoma srčane insuficijencije u realnom vremenu može upozoriti pacijente i njihove zdravstvene radnike na pogoršanje zdravlja pacijenata. Zauzvrat, zdravstveni radnici bi mogli da intervenišu lekovima kako bi izbegli hospitalizaciju pacijenata.

Pročitajte i:  Google istraživači koriste slušalice za merenje otkucaja srca

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: