TrendMicro

Polarna svetlost iznad Srbije

news_40268 Tokom noći između 3. i 4. avgusta, na nebu iznad Srbije biće moguće videti polarnu svetlost. Prelep prizor, tako redak za naše krajeve, nije opasan po zdravlje ljudi, potvrdili za iz astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

U nedelju su na Suncu besnele dve oluje, tako da je ka Zemlji poslato na hiljade tona sunčeve plazme. Plazma, u vidu polarne svetosti, trebalo bi da bude vidljiva i nad Srbijom, večeras ili u ranim jutarnjim satima u sredu.

Sekretar astronomskog društva “Ruđer Bošković”, Milan Jeličić, kaže za S media portal da je vidljiva polarna svetlost uobičajena na zemljinim polovima, ali da sada postoji mogućnost da i naši gradjani uživaju u prelepom prizoru.

“Na nebu se vide kao neke “zavesice” raznih boja – crvene, zelene, plave. Ti snopovi tokom vremena menjaju i svoj oblik”, objašnjava Jeličić.
On napominje da je potrebno izaći van gradskih sredina, jer od svetala i zagađenosti nije moguće videti čisto nebo. Prema njegovim rečima, polarna svetlost nije opasna po zdravlje ljudi.
“To je uobičajena pojava. Polarna svetlost nije opasna za ljudsko zdravlje. Njima se hiljadama godina dive Eskimi, Norvežani, Kanađani i ništa im ne fail”, zaključuje sekretar astrnomskog društva.

Pročitajte i:  Neverovatni snimci: Neviđene slike Sunca

Izvor: MCP

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,