Top50 Glas publike

Polaroid tuži Fujifilm zbog dizajna za Instax

Polaroid u poslednjih deset godina nije proizvodio svoje instant kamere, te filmove, da bi se ove jeseni to promenilo. Tokom tog perioda kompanija je davala dozvolu za korišćenje imena u okviru drugih elektronskih proizvoda, poput televizora, tableta, čak i dronova. Ono što je za kompaniju ostalo najvažnije je da se i dalje trudi da sačuva vezu između brenda i određenog dizajna za filmove i kamere, te je upravo to razlog zbog kojeg traži isplatu odštete koja bi iznosila nekoliko miliona dolara, a od kompanije Fujifilm, koja je doživela veliki uspeh sa Instax linijom pošto je Polaroid prestao sa proizvodnjom 2008. godine.

PCPress.rs Image

Fujifilm je nedavno podneo žalbu u kojoj tvrdi da je PLR IP, izdavač licenci za Polaroid, kompaniji poslao seriju pisama u kojima se traži da Fuji plati nekoliko miliona dolara ili da sa tržišta povuče svoj Instax film. U pismu upućenom Fujifilm-u, iz Polaroid-a tvrde da su oni vlasnici dizajna koji prikazuje „kvadrat u kvadratu“, te da je novi Instax Fujifilm prilično sličan Polaroid-ovom po obliku i spoljnim marginama.

Pročitajte i:  Fujifilm lansira novu kameru za snimanje 8K videa - X-H2

PCPress.rs ImageOvaj sukob je počeo još u januaru, da bi dospeo na sud tek pošto je Fujifilm podneo pritužbu. Fujifilm nije jedina kompanija koja je nastavila sa proizvodnjom instant filma pošto se Polaroid povukao iz posla, te je 2008. osnovana kompanija The Impossible Project koja je nastavila sa distribucijom ovog proizvoda, a koja je u septembru 2017. godine preimenovana u Polaroid Originals, te ostala odvojena od Polaroid Corporations.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,