TrendMicro

Poletelo još 46 Starlink satelita

Kompanija SpaceX je 21. februara lansirala još 46 Starlink satelita, a samo nedelju dana nakon što je prethodna tura sagorela u Zemljinoj atmosferi.

PCPress.rs Image

Uz pomoć Falcon 9 rakete nove jedinice su poletele ka kosmosu, gde je sada manje od dve hiljade satelita. Planirano je da ih bude 12 hiljada, a možda čak i 42 hiljade (da bi se zadovoljile potrebe planiranog broja korisnika – SpaceX govori o čak 25 miliona). Novi sateliti su bezbedno stigli na planiranu destinaciju, a događaj je emitovan uživo. Poslednja tura je važna i zbog toga što je početkom februara stradalo 40 satelita zbog energetskog pulsa koji je došao od Sunca i izazivao geomagnetnu oluju u Zemljinoj atmosferi. Stručnjaci ističu da pogođeni sateliti ne predstavljaju opasnost za Zemljane, budući da će sagoreti već u gornjim delovima atmosfere.

Starlink trenutno ima oko 145 hiljada korisnika, a ta cifra ukazuje na solidan rast. Cena od 99 dolara mesečno, te 1.200 za godišnju pretplatu, bi mogla da uspori dalji rast, budući da nisu svi spremni za takve račune. Musk je nedavno najavio i premijum internet s brzinom do 500 Mbps, a po ceni od 500 dolara mesečno.

Pročitajte i:  Korisni Web alati

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,