Policija koristi hakerske alate da otključa iPhone telefone

Policija širom Sjedinjenih Američkih Država kupuje i koristi alatke za otključavanje iPhone uređaja, a jedna od popularnijih je GrayKey.

PCPress.rs Image

Tako organi reda dobijaju pristup zaključanim iPhone uređajima čiji su vlasnici osumnjičeni za neki zločin, a cena koju za to plaćaju nije nešto što lako može da se zanemari, budući da je GrayKey prilično skup, a kreatori ne mogu da garantuju koliko će dugo funkcionisati. Naime, rok trajanja zavisi od iOS sigurnosnog propusta na osnovu kojek se alatka i kreira, a kada Apple reši konkretni bezbednosni problem GrayKey više neće moći da funkcioniše. Bezbednosne agencije su ipak spremne na taj rizik, te često kupuju baš ovu alatku.

Pošto je lansiran početkom 2018. godine, GrayKey je brzo postao najpoznatija legalna alatka za otključavanje iPhone uređaja. Kreirala ga je kompanija Grayshift, u kojoj je zaposlen bar jedan stručnjak koji je ranije radio za Apple. Postoje dve verzije – ona od 15 hiljada dolara može da se koristi samo 300 puta, te mora da bude povezana sa Grayshift serverom , a verzija od 30 hiljada dolara može da otključa neograničeni broj iPhone uređaja, te ne mora da bude povezana na pomenuti server. I jedna i druga verzija funkcionišu tako što zaobilaze prepreku u obliku brojnog ograničenja unošenja lozinke, pa kada je jednom povezan na iPhone GrayKey isprobava svaku moguću kombinaciju, sve dok ne pogodi pravu. Proces može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

Pročitajte i:  Kada stižu redizajnirani MacBook Pro od 14 i 16 inča?

Apple se zalaže za očuvanje privatnosti svojih korisnika, a bez obzira na to u kakvim su odnosima sa zakonom, te radi na rešavanju bezbednosnog propusta zahvaljujući kojem ova alatka funkcioniše.

Izvor: Cult of Mac

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,