Policija ukinula program za predviđanje zločina

U jednom od neverovatnijih slučajeva kad se realnost sudari sa fantastikom, otkriveno je da je policija ukinula tajni program za predviđanje zločina. Ovaj svojevrsni Minority report eksperiment trajao je čak šest godina u tajnosti.

PCPress.rs Image

Nedavno je otkriveno da policija Nju Orleansa već šest godina sprovodi program predikcije zločina po uzoru na film Minority report sa Tomom Cruiseom. Naravno, ovde nije reč o vidovitim blizancima već o analiziranju podataka o stanovnicima u saradnji sa kompanijom za data mining. 

Policija je uz pomoć Palantir Technologies koristila softver za analizu kako bi identifikovali potencijalne prestupnike i žrtve (baš kao na filmu). Ova operacija koja je trajala bar šest godina organizovana je daleko od očiju javnosti, a čak ni čelnici grada nisu znali da ovaj projekat postoji. 

Predviđanje zločina kao na filmu

Stvar je izašla na videlo kada je gradonačelnik Nju Orleansa izjavio da grad neće produžiti pro bono ugovor sa Palantirom koji je do sada produžavan tri puta od 2012. godine. Jedan od razloga je sumnjiva saradnja sa policijom grada. Kako je u pitanju Amerika, grad s pravom treba da se plaši tužbi građana koji su bili analizirani i posmatrani a da to nisu ni znali. 

Pročitajte i:  Naoružani roboti kao policajci

Naravno, “oštećene” strane su uglavnom članovi bandi koje se profesionalno bave reketiranjem. Ukoliko se zaista ispostavi da ih je policija pratila i analizirala bez odobrenja suda to može da rezultira obaranjem više kriminalnih slučajeva usled korišćenja dokaza koji su stečeni na nelegalni način. Tom Cruise to ne bi nikad dozvolio.

Ovo nije prvi slučaj koji predstavlja moralnu dilemu – da li je remećenje privatnosti borba protiv kriminala ili urušavanje osnovnih prava građana na privatnost. Velike kompanije poput Facebooka, Google ili Microsofta suočiće se sa ovim dilemama kada na snagu stupi zakon o zaštiti privatnosti građana Evropske unije. 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,