Top50 Glas publike

Policijska akcija oborila hakerski forum Darkode

Poslednjih godina visokotehnološki kriminal na mračnoj strani interneta postaje sve dominantniji. Jedna od najvećih međunarodnih policijskih akcija pokrenuta je sa ciljem da se ovakve aktivnosti razotkriju, počinioci uhapse, a nelegalna on line trgovina zaustavi. Akcija je trajala punih 18 meseci, a zahvaljujući strpljivom radu i dobroj međudržavnoj saradnji dovela je do hapšenja preko 60 hakera iz 20 zemalja.

darkode 3

Akciju je pokrenuo FBI, a nakon što je uočeno da su pojedini osumnjičeni članovi foruma van granica SAD-e u akciju je uključena policija iz još 19 zemalja uključujući i Srbiju. Tako je saradnja FBI i Evropskog centra za sajber kriminal (EC3) omogućila veliki broj hapšenja i zatvaranje foruma Darkode, koji je bio jedan od centara okupljanja najvećih hakera današnjice.

Forum Darkode je osmišljen sa idejom da poveže najveće hakere iz celog sveta. Tako su samo oni koji dokažu da imaju visoko znanje i posebne veštine u hakerisanju bili primljeni. Neretko se tražilo da na sajtu ponude i svoj zlonamerni softver, koji bi ili podelili besplatno sa ostalim članovima foruma ili prodavali. Kao i kod drugih posebno zaštićenih foruma ulaz je odobravan samo na preporuku dva ili više članova. Upravo na ovom forumu su se formirale i neke od poznatih hakerskih grupa. Jedna od njih je Lizard Squad, koja je pomoću DDoS napada napala Sony i Microsoft, ciljajući prvenstveno PlayStation, odnosno Xbox.

Pročitajte i:  Telefonski brojevi kao roba na Dark webu

Forum je često nazivan prodavnica ukradenih podataka, jer je funkcionisao i kao on line tržište. Na njemu su se pored ukradenih platnih kartica i informacija različitih hakovanih kompanija mogli naći alati koji bi koristili 0-day propuste, zlonamerni softveri sa funkcijama kaylogger-a, a mogle su se iznajmiti i bot mreže.

darkode 2

U akciji je učestvovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije što je dovelo do hapšenja tri državljana Srbije osumnjičenih za napade na bezbednosne sisteme banaka u domenu kartičarskog poslovanja, prodaju vredne nelegalno stečene robe, kreiranje i distribuciju virusa, kao i drugih zlonamernih programa. Sumnja se da su glavnu zaradu sticali od falsifikovanja platnih kartica prvenstveno stranih državljana.

Pored FBI i Srpske policije, u akciji „Shrouded Horizon“ su bili angažovane i policijske službe iz Australije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Danske, Finske, Hrvatske, Izraela, Kanade, Kipra, Kolumbije, Kostarike, Letonije, Makedonije, Nemačke, Nigerije, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

darkode 1

 

Iako je policijska akcija „Shrouded Horizon“ uspešno završena mnogi smatraju da su međunarodne saradnje na ovom planu samo početak. Ono što često muči policiju je kako da spreče otvaranje novih on line tržišta i foruma za nelegalnu trgovinu, jer kad god se ugasi jedan pojavi se nekoliko novih.

Pročitajte i:  Ruski hakeri ukrali preko 50 miliona lozinki

Autor: Luka Milinković

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,