BIZIT 2022

Pomalo uvrnut, ali prelep

Pre povratka u rodnu Koreju, u okviru evropske turneje, našu zemlju obišao je Samsung 105S9W, trenutno najveći zakrivljeni televizor na svetu. Dijagonala ekrana je čitavih 105“!

SamsungGlavna sezona predstavljanja novih televizora bila je ove godine pomerena pred letnje sportske događaje, ali vredi imati i adute za novogodišnju sezonu kupovine, pa je na sajmu IFA Samsung predstavio i niz novih TV‑a. Pre svega je osvežen program serije 9, a predstavnik Samsung‑a tom prilikom je istakao da njihov TV‑portfelj sada obuhvata čak 17 zakrivljenih modela s dijagonalama od 48 do 105 inča. Bez ovogodišnje karte za Berlin, mogao bih da sitničarim da se zapravo radi o realnih 104,6“, ali susret uživo uverio me je da zakrivljenih 266,7 cm zaista oduzima dah. Prototip (105U9500) je predstavljen na CES‑u i, a u Berlinu je preimenovan u 105S9W, gde je najavljena i pretprodaja. Iz razumljivih razloga neće se naći na svim rafovima, jer košta oko 100.000 evra, što je ipak nešto iznad limita prosečnih instant web‑kredita.

Televizor redefiniše UHD koncept, jer odnos strana nije 16:9, već 21:9 pa slika potpuno ispunjava ekran, barem kod onoga što je najvažnije – filmova snimljenih u cinemascope formatu. Prilagođena je i rezolucija, pa je horizontalnih 3.840 piksela poraslo na 5.120 da bi se izbegao anamorfizam, a naše nerazumevanje novih tehnologija upotpunjeno je novim terminima za UWHD (ultra‑wide) format i 5K rezoluciju. Reskaliranje sadržaja nižih rezolucija na UHD format obavlja quad‑core plus procesor koji je inače deo UHD Evolution Kit‑a, sledeće stepenice u razvoju dinamičkog koncepta TV‑a u kome, s vremena na vreme, menjate samo „elektroniku“ u TV-u čijom ste slikom zadovoljni. Ni to se ne može u nedogled, ali je ipak značajno jeftinije od redovne godišnje zamene televizora, pogotovo ako volite premium segment.

Pročitajte i:  Najnoviji uređaji Galaxy Z serije dostupni u Srbiji - evo kolike su cene

Nije sve u broju piksela, pa Samsung stalno radi i na real‑time elektronskoj analizi i korekcijama slike. Auto Depth Enhancer je nova tehnologija koja treba da vam dočara veću dubinsku oštrinu slike i čiji efekti donekle mogu da se uporede sa sličnom efektom koji proizvodi promena otvora blende. Wide Color Enhancer Plus koji izvlači maksimum gamuta iz sadržaja dopunjen je sa PurColor koji je zadužen da proveri vernost boja. To bi zapravo mogla da bude neka vrsta automatske kalibracije, ali novost je da je Samsung ne izvodi samo pri uključivanju uređaja, već praktično svaki put kad primeti značajnu promenu sadržaja koji se prikazuje (nije isto kada gledate neki sportski prenos uživo i loše telekiniranu kopiju starog filma). Prednost je i to da se ne uzimaju u obzir samo primarne RGB boje (red‑green‑blue), već i sekundarne (CMY: cyan‑magenta‑yellow). Za kontrast su zaduženi UHD Dimming koji podešava pozadinsko osvetljenje u mnogo više lokalnih zona, te Precision Black Local Dimming koji radi to isto na lokalnom nivou – na delu slike na kome je uočen veliki kontrast. Već smo konstatovali da usitnjavanje dimming zona poboljšava sliku, ali i značajno povećava cenu uređaja.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Z Fold 4 - Sve bolji i bolji!

Na kraju, vredi pomenuti još poneku sitnicu koju ne možete da vidite na drugim televizorima. Izvandredan Clear Motion Rate 1440 Samsung takođe doseže dinamički – ako su promene na ekranu brze, brže je i osvežavanje ekrana. Brzina osvežavanja se usklađuje i sa brzinom osvežavanja izvornog materijala, traži se njen celobrojan umnožak, pa otpada potreba za komplikovanim motion compensation algoritmima, a rezultat je značajno bolji. Unikatna sitnica je i Quad Screen opcija kojom možete da izdelite ekran tako da prikazuje četiri nezavisna programa/aplikacije/browser‑a.

Po ostalim karakteristikama, 105S9W predstavlja „standardnu devetku“, ako se taj izraz može upotrebiti za elitni zabavni centar današnjice s novim petopanelnim Smart Hub‑om, standardnim browser‑om, odličnim Smart Remote Control daljinskim i bezbroj opcija za deljenje sadržaja s ostalim uređajima. Ako će ovaj najveći ekran probuditi zavist komšija i sumnju Poreske uprave, pogledajte ostale „devetke“ s ekranima manje dijagonale.

Model Samsung 105S9W
Ekran Ultra Clear Panel 105” 5120×2160, Micro Dimming Ultimate Plus
Tjuner ATSC / Clear QAM (najčešće je neophodan set-top-box)
3D Aktivni, 2×SSG-5150 GB u kompletu
Mreža Ethernet, WiFi, Connectshare
Smart funkcije Da, Smart Hub, browser
Zvuk 160W (2×Woofer 40W+Tweeter 40W), DTS Premium Sound 5.1 out
Povezivanje sadržaja 4×HDMI, 4×USB, Ethernet, RF in (T/C), Component, 2×Composite
Osvežavanje CMR 1440
Cena oko 100.000 evra
Pročitajte i:  Nova generacija revolucionarnih Samsung preklopnih telefona zvanično predstavljena u Srbiji

www.samsung.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#216)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,