Popović: Kineske IT kompanije žele da ulažu u Srbiju

Kineske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama zainteresovane su za dolazak u Srbiju kako bi pokrenule svoju proizvodnju, ali i razvojne centre, posebno u Industrijskom parku u Borči, izjavio je danas, 6. maja, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji učestvuje na drugom Digitalnom kineskom samitu u Fuzhou.

PCPress.rs Image

Popović je tokom prvog dana foruma razgovarao sa predstavnicima više kineskih kompanija, kao što su Alibaba i Tencent, a koje se bave telekomunikacijama, veštačkom inteligencijom i robotikom i, kako kaže, svi su veoma zainteresovani za dolazak u Srbiju. U izjavi novinarima Popović je rekao da je Srbija evropska zemlja sa najviše kineskih investicija, a da se tek očekuju ulaganja u najnovije tehnologije, pre svega kroz Industrijski park u Borči, čija će izgradnja početi ove godine.

„Kinezi žele da iskoriste ono što je najbolje u Srbiji, a to je znanje naših inženjera. Srpsko znanje u saradnji sa kineskom tehnologijom može biti prekretnica u tehnološkom i industrijskom razvoju Srbije“ rekao je Popović. Naveo je da Kinezi cene ono što je Srbija uradila u izgradnji inovacione i digitalne infrastrukture i da se kod nas osećaju “kao kod svoje kuće”.

Pročitajte i:  Kina koristi LinkedIn za praćenje britanskih zvaničnika

PCPress.rs Image

„Najveći doprinos tome dao je poslednji susret predsednika Aleksandra Vučića i Xi Jinpinga u okviru konferencije “Pojas i put”, koja je održana u Pekingu“, rekao je Popović. Ističući da Kina teži digitalizaciji svih sfera društva i da Srbija može mnogo da nauči od nje, Popović navodi da su kineski investitori, koji će doći u Srbiju, najbolji partneri u sferi digitalizacije i digitalnih tehnologija na svetu.

„Bilo je impresivno na samitu čuti planove Kine za budućnost, jer ta zemlja, koja je lider u inovacijama, već planira potpunu digitalizaciju države, 30 godina unapred“, rekao je Popović. Naveo je i da je jedini ministar iz inostranstva na samitu u Fudžou što, dodaje, ukazuje na veliko poštovanje koje Kina gaji prema Srbiji.

PCPress.rs Image

Srpski ministar je jutros prisustvovao svečanom otvaranju foruma, a sutra, 7. maja, će učestovati na panelu o digitalnom pomorskom putu svile. Na panelima i okruglim stolovima razgovaraće se i o pametnim gradovima, industrijskom internetu, digitalnoj ekologiji, digitalnom zdravlju. Na samit je pozvano 1.500 učesnika iz celog sveta, a izložbeni prostor, gde su kompanije predstavile originalne tehnologije i dizajn, zauzima skoro 60.000 metara kvadratnih.

Pročitajte i:  ChatGPT i drugi: Kako će AI zauvek promeniti društvene mreže

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , , , , , ,