TrendMicro

Popravite sami svoj iPhone ili Mac

Apple je najavio da će od sledeće godine slati delove za opravku korisnicima tako da mogu sami da poprave kući svoj iPhone ili Mac.

PCPress.rs Image

Sam svoj Apple majstor

Apple je napravio još jedno veoma prijatno iznenađenje. Naime, najavljen je Self Service Repair – novi program koji će omogućiti korisnicima da sami obavljaju opravke na uređajima kući. Ako vam neki deo iPhone ili Mac-a nije dobar, kroz program može da se naruči nova komponenta. Kompanija nudi i online priručnik za popravku koji će se nalaziti u okviru Apple prodavnice.

Sličan program Apple je ponudila kada je povezala nezavisne dobavljače u okviru jednog servisa. Tako da danas širom sveta ima više od 5000 ovlašćenih servisera za iPhone. „Ovakvi i novi projekti imaju za cilj da našim kupcima ponude veći izbor kada je u pitanju popravka.“ – izjavio je izvršni direktor Džef Vilijams. „U protekle tri godine, Apple je skoro udvostručnio broj servisnih lokacija sa pristupom originalnim Apple delovima, alatima i obukom.“

Pročitajte i:  Smanjena kazna za Apple u Francuskoj

Za sada nisu poznate cene zamenskih delova. Poznato je da će kupci koji vraćaju određene delove, a koji idu kasnije na reciklažu dobijati određenu naknadu. Za sada se zna da će ovaj program biti pokrenut već početkom 2022. godine u SAD-u.  Najavljena je ponuda od  200 delova i alata. Takođe je poznato da ukoliko korisnik sam pokuša da popravi svoj uređaj neće izgubiti zbog toga pravo na garanciju.

Treba nagovestiti da ova odluka Apple dolazi nakon sve većeg pritiska na pravo na popravku u odnosu na elektroniku. Naime, sve je uže polje za izbegavanje zakonskih odredbi kojima se garantuje pravo na popravku širom sveta. Shodno tome, ovaj potez kompanije Apple može da se posmatra i iz tog ugla.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,