Top50 Glas publike

Poruka koja traga za drugim galaksijama više od 40 godina

Više od 11 milijardi kilometara od Zemlje dva diska putuju kroz kosmos, a na put su krenuli još 1977. godine kada je NASA poslala dve „zlatne ploče“ u svemir uz pomoć letelica Voyager 1 i 2. Na diskovima se nalazi serija informacija o planeti sa koje su krenuli, uključujući zvuke, pesme i slike sa Zemlje.

PCPress.rs Image

Voyager letelice će do 2030. godine prekinuti komunikaciju sa NASA-om, da bi nastavile da slobodno putuju kroz svemirska prostranstva, a sa njima će put nastaviti i poruke koje su pre više od 40 godina poslate sa Zemlje. Eksperti tvrde da su audio zapisi koji se nalaze na diskovima laki za dekodiranje, te da će oni koji ih pronađu morati samo da pogode odgovarajuću brzinu obrtaja, a da bi čuli Chuck Berrya, Mozarta, te kako Zemlja zvuči.

Sa druge strane, tumačenje slika će biti nešto komplikovanije, budući da 1977. nije bilo odgovarajućih tehnologija za konvertovanje fotografija, a Voyager kompjuter ima kapacitet od 69 kilobajta što je jedva dovoljno za jednu fotografiju. Tako su eksperti u to vreme morali da smisle način da fotografije otpreme na disk, pa su ih snimali televizijskom kamerom, da bi dobijene snimke potom pretvarali u audio talase koji su mogli da se smeste na diskove. Tako će oni koji budu želeli da vide poslate slike morati da izvedu obrnut proces, te da audio talase transformišu u vizuelne momente.

Pročitajte i:  NASA odložila lansiranje Artemisa 1

Na omotima diskova nalaze se uputstva za dekodiranje fotografija, ali je proces prilično komplikovan bez zemaljske tehnologije iz sedamdesetih godina prošlog veka, pa su novinari portala The Verge pokušali da do fotografija dođu uz pomoć Microsoft Excel i Python programa, a kako bi videli scene koje su krenule u potragu za drugim galaksijama pre više od 40 godina. Proces se pokazao kao uspešan, te je moglo da se vidi da se na jednoj od dekodiranih fotografija nalazi i slika ljudskog tela, tako da će građanima drugih galaksija biti omogućeno i da se pozabave ljudskom anatomijom, u slučaju da budu zainteresovani.

PCPress.rs Image

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,