Top50 Glas publike

Posle 130 godina promenjena je definicija kilograma

Poslednjih 130 godina kilogram je kao mera definisan fizičkim cilindrom napravljenim od legure platine i iridijuma, koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mere u Francuskoj. Međutim, svaki put kada su naučnici uzimali taj cilindar u ruke, on je gubio atome i procenjuje se da je sada 50 mikrograma lakši nego kada je napravljen.

PCPress.rs Image

Zbog toga je naučna zajednica jednoglasno usvojila novu definiciju kilograma, koja na snagu stupa u 20. maja. Od tog datuma kilogram će se zvanično meriti kao fizička konstanta nazvana Plankovom konstantom. Ova konstanta je jedna od ključnih konstanti i ona izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica. Nova definicija dobijena je pomoću uređaja koji se zove Kibleov mehanizam, koji pomoću spomenute konstante određuje masu predmeta upotrebom precizno izmerene elektromagnetne sile.

Ova odluka ima istorijski značaj za naučnu zajednicu, ali u praksi i u svakodnevnoj primeni neće biti nikakvih promena. Ona će istraživačima dati precizniji alat za merenje, ali svakako neće uticati na cene hrane u prodavnicama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,