Top50 Glas publike

Posle istorijskog SpaceX leta: NASA kosmonaute u svemir šalje iz Rusije

Nakon što je u maju svoje astronaute put kosmosa poslala sa američkog tla, NASA se ponovo okreće Rusiji. Tako će jedna članica američke posade put Internacionalne svemirske stanice krenuti ponovo iz ove zemlje, a po ceni od 90 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Nakon što su astronauti Bob Behnken i Doug Hurley do Internacionalne stanice i nazad putovali zahvaljujući kompaniji SpaceX, a u okviru istorijske Demo-2 misije, NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će sa Zemlje krenuti sa Baikonur kosmodroma u Kazahstanu. U pitanju je poslednja faza ugovora koji su Rusija i Sjedinjene Američke Države već ranije sklopili, te je mesto na Soyuz raketi rezervisano kao deo saradnje koja postoji od 2011. godine, kada su prekinuti letovi sa područja Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj poslednji ugovor modifikovan je u maju ove godine, što ukazuje da je NASA imala plan b uprkos uspešnim SpaceX testiranjima. Spekuliše se da bi u budućnosti situacija mogla da se promeni, budući da se očekuje da ruski kosmonauti koriste usluge kompanije SpaceX, a zbog toga što bi mešovita posada, te astronauti koji su prošli različite obuke, doprinela sigurnosti u slučaju da tokom leta dođe do komplikacija.

Pročitajte i:  NASA odložila lansiranje Artemisa 1

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,