Top50 Glas publike

Potpisan ugovor o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla

Nakon pobede na tenderu početkom januara, predstavnici francuske kompanije Vinci Airport i Vlade Srbije su 22. marta potpisali ugovor o koncesiji za Međunarodni aerodrom Nikola Tesla, u Beogradu. Ugovor o koncesiji u trajanju od 25 godina, potpisali su predsednik kompanije Vinci Nicolas Notebaert, u ime Aerodroma Beograd Saša Vlaisavljević, a u ime Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

PCPress.rs Image

Kompanija Vinci ponudila je 501 milion evra uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, od tog novca u budžet Republike Srbije će se sliti 417 miliona evra, a malim akcionarima ide 84 miliona evra. Taksa na koncesiju će se kretati između 4,4 miliona evra do 15 miliona evra. Početak rada Vinci Aiports kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra. To obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze. Ova francuska kompanija dala je najbolju ponudu od četiri na međunarodnom tenderu.

Izvršni direktor Vinci-ja, Nicolas Notebaert, izrazio je zahvalnost Vladi Srbije zbog “transparentnosti procesa izbora” i rekao da je Aerodrom Nikola Tesla “izuzetno dobro pozicioniran” i da je cilj i da Air Serbia uvede još linija. “Beograd će biti naš vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Uvešćemo linije za Lisabon i Čile“, rekao je Notbar. On je rekao i da će Vinci pokazati socijalnu odgovornost i imati akademiju za obuku osoblja i razvijati preduzetnički duh. On je rekao da će Vinci snažno raditi na izgradnji novih veza Beograda i drugih destinacija i na taj način stvarati nova radna mesta. Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da aerodrom Nikola Tesla sada ima 5,3 miliona putnika, a da se očekuje da sa Vansijem ima 15 miliona putnika, kao i da će saradnja pozicionirati Srbiju kao čvorište avio transporta u regionu. Naglasila je i da postoji i drugi važan projekat na kojem Srbija i francuska kompanija saradjuju, gradska deponija smeća u Vinči, a navela i da u Srbiji francuske kompanije zapošljavaju 11.000 radnika i da sa njima saradjuje oko 4.500 srpskih preduzeća.

Pročitajte i:  Beogradski aerodrom predstavio svoju mobilnu aplikaciju

Izvor: N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , ,