Top50 Glas publike

Potpuna fizička zaštita data centra

Osetljivi podaci čuvaju se na različite načine. Finansijske ustanove cene i kvalitetnu fizičku zaštitu podataka, koju nude sigurne sobe.

04_Potpuna_Data-Center-ShieldingZaštita podataka je nešto o čemu većina razmišlja tek kada je prekasno. Čak i u poslovnom okruženju nema mnogo onih koji se na sistematizovan način bave svojim podacima, a kada to i rade uglavnom se pouzdaju u storage sistem u svojim prostorijama. Ozbiljniji razmišljaju o čuvanju podataka u cloud‑u, o disaster recovery scenariju i sličnim naprednim mogućnostima.

Finansijske institucije su svesne koliko im je zaštita podataka bitna, i mogu da finansijski kvantifikuju probleme koji nastaju zbog izgubljenih ili kompromitovanih podataka. Ove organizacije cene najviši i najkvalitetniji nivo zaštite podataka i infrastrukture. Upravo zbog toga, prva sigurna soba u Srbiji ugrađena je u banci, a najveći broj sigurnih soba danas nalazi se upravo u modernim finansijskim institucijama.

Sigurne sobe nude zaštitu praktično od svakog napada. Ove modularne sobe, sastavljene od panela koji se mogu sklapati i rasklapati po potrebi, mogu da se ugrade u postojeću zgradu, da se projektuju tokom izgradnje ili da se podignu kao nezavisan objekat u okviru korporativnog kompleksa. Njihov zadatak je da sadržaj sobe – IT infrastrukturu čiji najvredniji deo čine podaci – sačuvaju u različitim nepovoljnim situacijama.

Pročitajte i:  Vesimpex: Osvrt na praznike

Protiv vatre i vode

Zadatak sigurnih soba jeste da hardver data centra i podatke zaštite u skladu sa standardom EN 1047, odnosno da porast temperature unutar prostorije zadrže na nivou do 30 stepeni (da bi se zaštitili nosači podataka), odnosno do 50 stepeni (radi zaštite hardvera), kao i da vlažnost vazduha zadrže na nivou do 85%. Sigurna soba sa EN 1047‑2 standardom pruža čak i zaštitu od požara u trajanju od čitava dva sata, što je sasvim dovoljno da se pokrenu ostali sistemi protivpožarne zaštite.

Pored vatre i vode, sigurne sobe sa EN 1047‑2 štite data centar od eksplozija, korozivnih gasova, neovlašćenog pristupa i pokušaja fizičke krađe, prašine, buke, urušavanja konstrukcije ili vode (recimo vatrogasnog šmrka ili stajaće vode u vreme eventualne poplave). Ovaj nivo zaštite u potpunosti ispunjava rešenje GranITe koje ima ECB‑S sigurnosni sertifikat, a na našem tržištu ga nude stručnjaci kompanije ENEL PS. Pored toga, tu je i QuartzITe sigurna soba za manje zahtevne korisnike kojima ECB‑S sertifikat nije ključan.

Pročitajte i:  Data centar kontejneri nove generacije

Bez špijuniranja

Kao odličan dodatak GranITe i QuartzITe rešenjima, u ponudi je i sistem za dodatnu zaštitu od krađe podataka elektronskim sredstvima, odnosno špijuniranja. Data Center Shielding rešenje sprečava potencijalno štetne signale iz elektronskih uređaja primenom fizičke školjke visoke frekvencije koja sprečava spoljašnje električne i magnetne smetnje. Pored toga, minimizuje i uticaj sličnih napada iz samog data centra.

Najmoćnije rešenje za zaštitu od špijuniranja – DCS 120 – smanjuje nivo signala milion (!) puta a ispunjava Tempest i NATO standarde, i uspešno prolazi EN 50147‑1, NSA 65‑6 i IEEE‑STD 299 testove. Fleksibilnost ovog rešenja se ogleda u mogućnosti instalacije u postojeće sigurne sobe i zgrade, tako da u kombinaciji sa QuartzITe i GranITe rešenjima daje maksimalne rezultate korisnicima koji žele potpunu zaštitu.

Rešenje koje nudi ENEL PS se, zahvaljujući modularnoj konstrukciji, prilagođava potrebama poslovanja pojedinačnih kompanija i može da raste uporedo s data centrom. Ovo ekonomično rešenje takođe se lako može demontirati i ponovo montirati na drugoj lokaciji. Visok nivo zaštite koji sigurne sobe pružaju svakako da nije potreban svima, ali kompanijama koje rade sa osetljivim podacima – poput finansijskih – praktično je neophodan da bi se osiguralo pouzdano poslovanje i što lakši oporavak nakon katastrofalnog događaja. Desetak sigurnih soba u Srbiji dokaz su da razvoj IT i dešavanja na globalnom nivou utiču i na naše finansijske institucije da preduzmu sve mere kako bi maksimalno zaštitile svoje poslovanje.

Pročitajte i:  Rittal kontejnerski data centri sa Blue e+ tehnologijom hlađenja: Blue e+ cool tim iz snova

www.enelps.com

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#212)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,