TrendMicro

ENEL PS: Pouzdanost data centra

Pravilno funkcionisanje ovih centara, pored softvera i hardvera, podrazumeva pouzdanu infrastrukturu napajanja i hlađenja, kao i adekvatnu fizičku bezbednost.

ENEL-PS-logo-horizontalni-01-(3)Prema Gartner‑ovom izveštaju, mnogi data centri nisu dorasli savremenoj serverskoj, memorijskoj i mrežnoj infrastrukturi, i potrebno ih je posmatrati kao živi organizam koji evoluira zajedno sa IT opremom. U standardnim data centrima postoji problem velike potrošnje električne energije, koja je 150 puta veća pri poređenju sa istovetnom kvadraturom poslovnog prostora u savremenim zgradama. Pored toga, gustina opreme i toplotna disipacija sve su veće po metru kvadratnom i predstavljaju ozbiljan izazov za sistem klimatizacije.

Hardver koji se najčešće primenjuje u infrastrukturi cloud‑a veći je i znatno se više rabi od infrastrukture u običnim data centrima. Serveri data centra u cloud‑u troše daleko više električne energije od običnih, a razvodne letve (PDU), razvodni ormari i sistemi besprekidnog napajanja (UPS) izlažu se većem naporu. Virtuelizacija dovodi i do opšteg povećanja opterećenja servera i toplote koju oprema emituje, čime se postavljaju sve veći zahtevi pred opremu za hlađenje. Fleksibilnost prebacivanja radnog opterećenja unutar data centra i s jednog u drugi može dovesti do naglog preopterećenja sistema napajanja i hlađenja, pa čak i do pada ključnih sistema.

Pročitajte i:  Uvodnik: IT bezbednost kao ključno pitanje
Tabela1 Downtime usled planiranog održavanja
(h/godišnje)
Neplanirana otkazivanja opreme – 4h
(br/godišnje)
Pouzdanost
(%)
Godišnji
downtime
(h)
Tier I 2×12h 1,2 99,67 28,8h
Tier II 1,5×12h 1 99,75 22h
Tier III 0,4 (1kvar/2,5god.) 99,98 1,5h
Tier IV 0,2 (1kvar/5god.) 99,99 0,8h

Pouzdanost data centra definisana je mnogim standardima, među kojima je najrelevantniji Tier Standard koji je ustanovio Uptime Institute. To je jedini standard koji omogućava sertifikaciju projektne dokumentacije (Design), izgrađenog data centra (Facility) i sistema upravljanja s karakteristikama lokacije (Operational Sustainability).

Tier Standard je podeljen u dve kategorije: Topology i Operational Sustainability. Topology prepoznaje četiri nivoa pouzdanosti, koji se obeležavaju rimskim brojevima, pri čemu veći broj podrazumeva kvalitetniju infrastrukturu:

  • Tier I – Osnovna infrastruktura
  • Tier II – Redundantne komponente kapaciteta
  • Tier III – Održavanje bez gašenja
  • Tier IV – Data centar tolerantan na bilo kakav kvar.

Tier nivoi razlikuju se prema konfiguraciji infrastrukture, mogućnosti održavanja infrastrukture i odgovoru na ispad (kvar) – tabela 1:

Operational Sustainability definiše najvažnije rizike koji mogu ugroziti data centar, prioritetne i najbitnije korake i strategije za njihovu eliminaciju i održanje pouzdanosti. Ovaj standard dopunjuje prethodni (Topology), i obuhvata:

  • Menadžment i upravljanje
  • Karakteristike objekta data centra
  • Lokaciju data centra.
Pročitajte i:  Schneider Electric: Promena stava je ključna za održivu budućnost data centara

datacenter-1920x1200

Prepoznaju se tri kategorije upravljanja i kvaliteta lokacije:

  • Zlatna – izuzetno upravljanje i menadžment, uz minimalni rizik lokacije. Pouzdanost (prema Topology nivou) ostvarena ili prebačena. Resertifikacija se radi na svakih pet godina.
  • Srebrna – odlično upravljanje i menadžment, uz minimalni rizik lokacije. Postoji prostor za unapređenje da bi pouzdanost (prema Topology nivou) bila ostvarena. Resertifikacija na svake tri godine.
  • Bronzana – minimalno upravljanje i menadžment, uz određeni rizik lokacije. Postoji značajan prostor za unapređenje. Resertifikacija je neophodna svake godine.

U našem okruženju nijedna organizacija nema sertifikovan data centar, za razliku od Rumunije, Austrije, Slovačke i Grčke, gde ih ima nekoliko. Nije uvek ni opravdano planirati najviši nivo pouzdanosti (Tier IV), već je potrebno uskladiti zahteve sopstvenog biznisa sa Tier nivoom i održati kontinuitet poslovanja (Business Continuity). Integracija u cloud‑u sigurno će uticati na data centre budućnosti, koji će biti sve modularniji i fleksibilniji, a njihov rad prilagođen zahtevimaprocesa koji se u njima odvijaju.

Miloš Stojković, ENEL PS, Accredited Tier Designer

www.enelps.rs 

Pročitajte i:  Recept za propast: klikći koliko te prsti nose

 Objavljeno u časopisu connect broj 42

Milos Stojkovic za Connect
Miloš Stojković, ENEL PS, Accredited Tier Designer

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , ,