Poverenik podržao izdavanje kartica PIO Fonda penzionerima

Predstavnici Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti razgovarali su sa Draganom Kalinović, direktorom Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u vezi sa upotrebom kartica za penzionere i zaštitom podataka.

Početkom ove godine, Poverenik je podržao inicijativu PIO fonda o izdavanje kartica sa minimumom potrebnih podataka za dokazivanje statusa penzionera, kao korisno rešenje sa stanovišta obrade i zaštite podataka o ličnosti. Karticu za penzionere izdaje PIO Fond koji, u skladu sa zakonom, raspolaže matičnim evidencijama osiguranika i korisnika prava kao verodostojnim izvorom podataka – senior kartica.Budući da je izrada i distribucija kartica za penzionere u završnoj fazi, u praksi, pružaoci raznih usluga, za utvrđivanje statusa penzionera još uvek zahtevaju ček od penzije ili rešenje o ostvarenju prava, pa tim postupkom, ne poštujući zakon, obrađuju više podataka nego što je potrebno u te svrhe.

Poverenik, Rodoljub Šabić poziva sve pružaoce usluga koji imaju potrebu da utvrde status penzionera, da za utvrđivanje statusa koriste penzionersku karticu PIO fonda. Poverenik takođe apeluje na predstavnike lokalne samouprave, da se uzdrže od samostalnog izdavanja kartica ovoj starosnoj grupi, jer time povećava rizik od prekomerne obrade podataka i stvaranja nepotrebnih troškova.

 

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , , ,