Top50 Glas publike

Poverenik upozorava na lažne nagradne igre na internetu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić upozorava na povećan rizik od zloupotrebe ličnih podataka. Naime, Kancelariji Poverenika učestalo pristižu prijave građana povodom lažnih nagradnih igara koje se postavljaju na internetu (na društvenim mrežama, preko mobilnih aplikacija i slično).

PCPress.rs Image

Organizatori lažnih nagradnih igara se služe nazivom nekog od poznatih privrednih društava ili brendova, i od učesnika traže dostavljanje fotografije ili skeniranog ličnog dokumenta, uglavnom lične karte ili pasoša, na kojoj je potrebno da se vidi fotografija tog lica. Nakon kratkog vremenskog perioda, navedena internet stranica ili nalog na društvenoj mreži na kojoj je postavljena lažna nagradna igra se gasi. Pribavljeni lični podaci građana, odnosno, kopije njihovih ličnih dokumenata, ostaju u posedu nepoznatih lica, sa velikom verovatnoćom da mogu biti zloupotrebljeni.

Preko izvora, na kojima su postavljene lažne nagradne igre, ne može da se utvrdi ko ih organizuje, niti sprovodi nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane njihovog organizatora. U navedenim radnjama prepoznatljivi su elementi više mogućih krivičnih dela, koja se gone po službenoj dužnosti, a koja se vrše korišćenjem interneta (prevara, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga). Poverenik je u pismu upućenom tužilaštvu, sugerisao da se na ovu pojavu obrati pojačana pažnja. Građane, koji mu se obraćaju tim povodom, Poverenik upućuje da podnesu krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na vtk@beograd.vtk.jt.rs.

Pročitajte i:  RNIDS: Savremeni bezbednosni rizici

Poverenik još jednom upozorava građane da vode računa o svojim podacima o ličnosti i da se prema njima odnose odgovorno. Podatke ne treba da olako ostavljaju na internet stranicama, odnosno, ukoliko to nameravaju da čine, treba prethodno da provere da li je ista zvanična stranica tog privrednog društva i da li isto organizuje neku od nagradnih igara.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,