Zebra

Poverljive informacije japanske vlade na internetu

CL39067U japanskoj vladi nastala je prava pometnja u petak zbog snimaka čarke između kineskog ribarskog broda i japanske obalske straže koji su završili na popularnom sajtu YouTube. To je bio drugi put protekle nedelje da su se poverljive informacije obrele na internetu.

Sve je počelo kada se na YouTube-u pojavilo nekoliko klipova o incidentu koji se dogodio sedmog septembra nedaleko od spornih ostrva i završio se hapšenjem kapetana kineskog ribarskog broda. Na jednom snimku, čamac obalske straže plovi uporedo s ribarskim brodom dok sirena zavija i uzvikuju naređenja ribarima da se zaustave. Nakon toga je sledio sudar dva plovila.

„Ako je to tačno, onda je za svaku osudu“, izjavio je japanski ministar pravde Minoru Yanagida.

Već je izbrisan YouTube nalog koji je prvi objavio sporne klipove, ali prikazani su na još nekoliko sajtova. A u petak su se čak pojavili na japanskim vestima kao i na kineskim sajtovima.

Japan i Kina dugo se glože zbog grupe ostrva u Istočnom kineskom moru. Te čarke uglavnom su beznačajne, ali odnosi Kine i Japana zahladneli su posle hapšenja kineskog kapetana. Otkazano je nekoliko sastanaka zvaničnika dve pomenute zemlje, a u Kini je čak došlo do manjih demonstracija protiv Tokija.

Srećom, naelektrisanost je popustila ali ipak ne jenjava zabrinutost u Japanu zbog odavanja poverljivih informacija. Policija je otkrila da su sporni snimci prvo objavljeni na popularnoj japanskoj društvenoj mreži Winny. Ta aplikacija bezazlenog imena sadrži brojne viruse koji napadaju kompjutere korisnika. Već je dolazilo do „curenja“ poverljivih vladinih i korporativnih informacija zbog nesmotrenog korišćenja ove mreže s kompjutera na radnim mestima. Međutim, japanski mediji izvestili su da je poslednje odavanje bilo namerno. Ostaje da se vidi kakva će biti reakcija japanske vlade.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,