BIZIT 2022

Povratak Zenit fotoaparata

Stariji čitaoci sigurno se sećaju sovjetskih Zenit fotoaparata, koji su bili veoma popularni u našim krajevima poslednjih decenija dvadesetog veka. Ovaj klon Nikon/Leica fotoaparata pravljen je u Krasnogorsky Zavodu i bio je jedan od najpoznatijih brendova fotoaparata u istočnoevropskim zemljama. Na žalost mnogih amaterskih, ali i profesionalnih fotografa, njihova proizvodnja je prestala 2005. godine.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući kompaniji Leica, Zenit fotoaparati biće ponovo dostupni, a njihova proizvodnja će i dalje biti u Rusiji. Fotoaparat je zasnovan na Leica M Typ 240 platformi, ali je upakovan u kućište koje liči na originalni stari Zenit. U paketu dolazi i Zenitar 35mm f/1.0 objektiv ruske izrade, s kojim je moguće ostvariti efekte bokeha i umekšanog fokusa bez digitalnog procesiranja.

Inače, Leica M platforma nudi 24 MP full-frame CMOS senzor, LCD ekran dijagonale 3 inča, snimanje videa u HD rezoluciji, live-view fokusiranje, ISO 6400 osetljivost i kontinualno okidanje brzinom od 3 fps. Fotoaparat će biti dostupan u Evropi, SAD-u i Rusiji do kraja ove godine. Cena još uvek nije poznata, ali ako je suditi po nekim prethodnim Leica M fotoaparatima kretaće se između 5.900 i 7.000 dolara.

Izvor: Techcrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,