Poznate sve karakteristike Nokia Booklet 3G računara

11797-11724booklet3ggroup03spanNokia je tokom Nokia World manifestacije u Štutgartu konačno razrešila sve moguće misterije u vezi sa prvim mobilnim računarom koji će se pojaviti pod njenim imenom. Svi su znali da će biti korišćen Intel Atom procesor, ali je sada potvrđeno o kom se tačno procesoru radi – to je Atom Z530, koji radi na 1,6 GHz. Pored toga, Booklet 3G se oslanja na Intel Poulsbo US15W čipset, koji koristi grafički procesor koji je razvio PowerVR – proizvođač odgovoran za naprednu grafiku u mnogim ultra-mobilnim napravama, kao što su iPhone 3GS i Palm Pre, između ostalih. To u praksi znači da će biti ponuđena mogućnost HD video dekodiranja, a poznato je i da će operativni sistem koji će pokretati Booklet 3G biti najnoviji Windows 7. Očekivalo se da će ekran imati rezoluciju od 1366 x 768 tačaka, pošto je to rezolucija koja se uglavnom koristi na ekranima koji se promovišu kao “ekrani HD rezolucije”, kao što je bio slučaj sa ekranom na računaru kompanije Nokia. Ipak, ispostavilo se da je radna rezolucija Booklet 3G računara 1280 x 720 tačaka, što je egzaktan broj tačaka kod ekrana “niže” HD rezolucije. I dalje je to bolje od tipičnog ekrana na 10,1-inčnim netbook računarima, kakav je i dolazeći uređaj finske kompanije, koji ima rezoluciju od 1024 x 600 tačaka.

Pročitajte i:  ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition - Crvena boja strasti

11797-11724nokiabooklet3ggroup01spanFinska kompanija je najviše polemike izazvala najavom da će autonomija Booklet 3G računara iznositi čitavih 12 časova! Iako je to ponovljeno na samoj prezentaciji, i dalje to zvuči “previše dobro da bi bilo istinito”, imajući u vidu da nijedan računar nije uspeo da dostigne ni približnu autonomiju u identičnoj konfiguraciji, čak i sa velikim i teškim baterijama. Ono što je objavljeno jeste da će Booklet 3G koristiti “prizmatičnu” litijum-jonsku bateriju kapaciteta 5,68 0mAh. Prizmatične baterije štede više prostora i omogućavaju da se kreiraju baterije većeg kapaciteta u istoj veličini u odnosu na standardne modele. Stoga se Booklet 3G može podičiti malom debljinom od svega 19,9 milimetara.

Računar će koristiti hard disk kapaciteta 120 GB, ali treba voditi računa da se radi o hard disku koji se vrti na svega 4200 obrtaja u minutu. Iako to znači da se ne mogu očekivati visoke performanse sa njegove strane, može se ispostaviti sasvim dovoljnim za ovakvu mašinu, a na drugoj strani zadržati buku i zagrevanje na minimumu. To je od velike važnosti, imajući u vidu da će sistem biti apsolutno tih – Nokia obećava da Booklet 3G neće imati ventilatore! Od ostalih stvari, izdvojili bismo prisustvo 1 GB DDR2 memorije, što je i bilo za očekivati. Tu je i akcelerometar, te veći izbor boja, dok će za početak biti dostupni crni, beli i plavi računari. Tu su i 3G modem, Draft-N Wi-Fi, A-GPS i Bluetooth, a uključeni su i HDMI izlaz, tri USB 2.0 porta, kao i čitač SD kartica. Spremni ste za cenu? Nokia Booklet 3G će se prodavati po ceni od 570 evra.

Pročitajte i:  Nokia predstavila X10 5G telefon

Izvor: Nokia

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,