ASUS Moneyback

Poznati podižu svest o Kronovoj bolesti uz pomoć aplikacije

Kako bi skrenuli pažnju na način života obolelih od Kronove bolesti, kreirana je aplikacija koja tokom 24 sata daje zadatke, simulirajući jedan dan obolelog. Poznate ličnosti će iz Srbije će ove godine učestvovati u ovom eksperimentu kako bi kroz lična iskustva podigli svest o ovoj bolesti. 

Humanitarnu akciju In their shoes sprovodi Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije – UKUKS koja okuplja osobe obolele od zapaljenskih bolesti creva, preciznije od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Akcija podizanja svesti o zapaljenjskim bolestima creva, tj. Kronovoj bolesti, realizovaće se tako što će svaki dobrovoljac 24 sata živeti sa simuliranim simptomima. 

 

Program akcije podrazumeva korišćenje mobilne aplikacije koja će omogućiti korisniku da doživi iskustvo osobe obolele od zapaljenskih bolesti creva. Cilj projekta je upoznavanje i širenje svesti populacije o ovim bolestima, podizanje nivoa razumevanja za obolele kao i značaj pravovremene prevencije.

Jeddan od promotera akcije je i šampionka u plivanju Nađa Higl koja je obolela od Kronove bolesti:

Ličnosti iz sfere javnog života će svojim učešćem podržati ovu kampanju tako što će 24 sata provesti reagujući na simulacije simptoma bolesti. Aplikacija je kreirana tako da u određenim vremenskim intervalima izdaje komande podražavajući simptome bolesti. Za taj jedan dan poznate ličnosti će pratiti uputstava sa aplikacije koja je simulacija života pacijenta i situacije kroz koje prolazi. 

Od ove bolesti pretežno oboleva mlađa populacija između 15 i 30 godine života, a više nije retkost da se među obolelima nalaze i deca predškolskog uzrasta.

Ova akcija je već uspešno sprovedena u Hrvatskoj, a pored Srbije ovog puta učestvuju i Crna Gora i Bosna i Hercegovina.  Humanitarna akcija će biti održana 17. maja a sledeći dan će biti objavljeni rezultati akcije. Pokrovitelj akcije je japanska ambasada u Beogradu. 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-maila: ibd.srbija@gmail.com 

 

 

Pogledajte i: Video nadzor Podgorica
Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

One thought on “Poznati podižu svest o Kronovoj bolesti uz pomoć aplikacije

  • 25. July 2018. at 08:13
    Permalink

    Ovu dijagnozu imam od 2016 god. Chron. Zasto se boriti sa necim? Ne! Treba prihvatiti i suociti se sa tim.

Comments are closed.